Exclusief voor abonnees

Zitten in zetels van zeewier: zo gaan we wonen in 2050

rv
Steeds meer interieurmerken zullen hele buurten ontwerpen en inrichten. Urban farming breidt zich uit naar onze woonkamers. En in 2050 zullen we allemaal in zetels van zeewier of paddenstoelen zitten. Welkom in onze woontoekomst!

1. De buurt wordt het nieuwe appartement

Steden hebben het moeilijk: ze worden onbetaalbaar, onduurzamer en sociaal ongelijker. Ook eenzaamheid
woekert er als kanker. Er is behoefte aan nieuwe woonmodellen die het leven voor iedereen leuker maken. Heel veel projectontwikkelaars en steden zijn daar nu al mee bezig – denk maar aan het gezinsvriendelijk project ’t Wisselspoor in Leuven – maar nu moeit ook IKEA zich met deze vraagstukken. Met het pas voorgestelde Urban Village Project geeft de woongigant haar visie op hoe ze onze steden en buurten wil vormgeven. Wijken zullen evolueren naar grote colivingprojecten waarbij bewoners van diverse generaties en sociale klasses samenwonen en werken, met ter plaatse een brede verzameling van functies en diensten. Zo kan er bijvoorbeeld plaats zijn voor een crèche voor de kinderen, een koffiebar om in te werken of een makerlab om zelf je kleding te laten maken. Binnen zijn er tal van gemeenschappelijke ruimtes, zoals een bibliotheek met lifestyleboeken of een speelruimte. Om het betaalbaar te houden voor iedereen, zijn er tal van abonnementsformules en het klimaat-
probleem pakken ze aan door slimme systemen. Wie al een plaatsje wil kopen, hold your horses! Het project zit
in een experimentele fase.

Met het Rognan-systeem maak je van je living je slaapkamer. Via een rail kan de kast zich bewegen en komt er aan de achterkant een bed tevoorschijn.
rv Met het Rognan-systeem maak je van je living je slaapkamer. Via een rail kan de kast zich bewegen en komt er aan de achterkant een bed tevoorschijn.

Je hebt 20% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

Kies hier je voordeelperiode:
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • dirk claeys

    MooI toch iedereen in een konijnenhok, living en slaapkamer dezelfde! Samen 10m2 ! Een zetel van zeewier en iedereen gras eten!

  • Bernd Vaes

    Ja, ja, in de jaren 60, 70 en 80 publiceerden kranten ook de futuristische dromerijen over het leven in het jaar 2000. En wat is ervan geworden? Dus...