Zeeman krijgt genderneutrale collectie: “Mannen en vrouwen dragen steeds vaker elkaars kleding, daar spelen wij op in”

De collectie ligt vanaf volgende week zaterdag in de winkel.
Zeeman De collectie ligt vanaf volgende week zaterdag in de winkel.
Zeeman komt met een kledingcollectie die zowel door mannen als vrouwen kan worden gedragen. #BasicZ, zoals de lijn heet, wordt volgende week zaterdag gelanceerd. 

De nieuwe collectie van Zeeman bestaat uit wijdvallende hoodies, sweaters en ruime T-shirts in de kleuren beige, nude, ijsblauw, crème en poederroze. Toen Hema de kindercollectie destijds genderneutraal maakte, leidde dat tot grote consternatie, maar bij Zeeman zijn ze niet bang voor boze reacties. “Ik kan me niet voorstellen dat mensen hier echt kwaad om worden. We sluiten op deze manier net niemand uit”, zegt woordvoerder Kasper Figee.

Tekst gaat door onder de foto.

Zeeman

Marieke van den Brink, hoogleraar genderstudies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen is heel positief over kleding zonder geslachtsaanduiding. “We hebben zo meer keuzevrijheid”, zegt ze. “Het betekent niet dat we prompt in vormloze grijze zakken hoeven te lopen, of dat mannen zich niet meer ‘mannelijk’ of vrouwen zich niet meer ‘vrouwelijk’ mogen kleden. Maar wanneer winkels niet meer aangeven voor wie wat is, voelen consumenten zich minder ongemakkelijk bij het negeren van dominante genderstereotypen in onze maatschappij.”

Unisex-sneakers

Eerder wist de textielsuper al de aandacht te trekken door dure en spotgoedkope sneakers uit te brengen zonder geslachtsaanduiding. Deze unisex-sneakers gingen als warme broodjes over de toonbank. De prijzige variant, de Hybrid Z, was in een beperkte oplage van 500 stuks gemaakt. Een paar kostte 200 euro. Van de goedkopere versie liet de Nederlandse keten er 20.000 maken, die kostten 12,99 euro per paar.

Zeeman
Zeeman
Zeeman
Zeeman7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Benny Deridder

  Hahaha, op sociale media wil iedereen uniek zijn, maar op straat één grote eenheidsworst. Zelfs het verschil tussen man en vrouw verdwijnt. Waar blijft enige fierheid ?

 • Patrick Marinus

  Hoe ver gaat dit nog? Mogen mannen en vrouwen van elkaar te onderscheiden zijn?

 • Triene Despriet

  Wijde broeken en pulls, lekker gemakkelijk ! Goed idee, uw goed voelen in uw vel is het belangrijkste om gelukkig te zijn. Geen gedoe met accessoires ....top !

 • Dominique Cox

  Vooral als je zwanger geweest bent heb je een groter bekken hetgeen mannen uitsluit. Een vrouwenbroek moet dan ook gepast zijn. Verder heb je tussen ons vrouwen ook verschillende figuren. Sommigen onder ons hebben een peer figuur, anderen een zandloper figuur. Dus zelfs alle vrouwenkledingen zien niet gepast bij alle vrouwen. Kleuren in kleding zien er beter uit naarmaate de huidskleur. Maar ja, het zal goedkoper zijn om alles op zelfde snit te maken.

 • Patrick Marinus

  Het ligt misschien aan mij, maar ik vind dat het al ver gekomen is. Laat een man een man en een vrouw een vrouw zijn. Mét de juiste kledij!