Wie is Axel Vervoordt, de Belg die het huis van Kanye West en Kim Kardashian mocht inrichten?

Kim Kardashian, Kanye West en kinderen in hun woning in Californië.
Screenshot YouTube Kim Kardashian, Kanye West en kinderen in hun woning in Californië.
In een recente video van modemagazine Vogue krijgen we een zeldzame blik in de woning van Kim Kardashian en Kanye West. In het filmpje vertelt de realityster, die haar huis omschrijft als een “minimalistisch klooster”, dat onze landgenoot Axel Vervoordt (71) verantwoordelijk is voor de inrichting. Wie is hij?

Axel Vervoordt mag ondertussen dan wel bekend staan als één van de meest invloedrijke kunsthandelaars en binnenhuisarchitecten ter wereld, hij begon bescheiden. Op zijn veertiende kocht hij al antiek op die hij vond op de zolders van vrienden van zijn ouders. Ook ging hij elk jaar op vakantie naar Engeland, waar hij naar eigen zeggen schatten vond. Later verkocht hij die door aan vriendinnen van zijn moeder op koffienamiddagen.

Hij verdiende zo al vroeg wat eigen (zak)geld, zodat hij op zijn 21ste zijn eerste échte grote aankoop kon doen. Met nog wat extra geleend geld van zijn vader die in paarden handelde, kocht hij in 1968 zestien vervallen 15de-eeuwse huizen op in de Antwerpse Vlaeykensgang. Hij redde ze letterlijk van de sloophamer en restaureerde ze om tot woonhuis en antiekzaak. Het was naar eigen zeggen meteen liefde op het eerste gezicht met de middeleeuwse panden. De naam Vervoordt werd ondanks zijn jonge leeftijd meteen een vast gegeven in vastgoedkringen. De huizen zijn tot op de dag van vandaag nog steeds in zijn handen.

Van dan af ging het hem steeds meer voor de wind. Samen met zijn echtgenoot May legde hij zich meer en meer toe op antiek en dankzij zijn neus voor goede projecten en producten werd zijn zaak in sneltempo één van de grootste ter wereld. In 1984 kocht Vervoordt het oorspronkelijk middeleeuwse kasteel van ‘s Gravenwezel, restaureerde het, bracht er zijn steeds grotere antiekstock in onder en bouwde het meteen ook om tot een woning voor zichzelf en zijn familie. “Ik wilde geen winkel, maar de stukken tonen in een gezellig leefmilieu”, vertelde hij erover in zijn boek ‘At Home With May & Axel Vervoordt’.

Lees verder onder de foto.

Axel Vervoordt.
JP Gabriel Axel Vervoordt.

Hun woning was volgens kenners zo’n toonbeeld van goede smaak dat kunstklanten van Axel vroegen of zij bij hen thuis ook eens wilden helpen. Vooral de combinatie van antiekhandel en interieurinrichting, waarbij kunst en antiek op organische wijze worden geïncorporeerd in de leefruimte, zorgde ervoor dat Vervoordt steeds hogere toppen begon te scheren. Nog voor de eeuwwisseling bestond zijn klantenkring al uit ervaren kunstverzamelaars, koningshuizen, industriëlen en gerenommeerde musea.

In 1999 kocht hij de voormalige jeneverstokerij Kanaal op in Wijnegem om dat om te bouwen tot een reusachtig antiekcentrum. Inclusief appartementen, kantoren, winkels, een restaurant en tevens het hoofdkwartier van het bedrijf Vervoordt. In 2011 vroeg de Amerikaanse acteur Robert De Niro hem om zijn penthouse in New York in te richten. De Niro was onder de indruk geraakt van de aanpak van Vervoordt en diens liefde voor eenvoud, de schoonheid van het onaffe en het niet-perfecte. Ook de huizen van Madonna, Bill Gates en Calvin Klein richtte hij in.

In 2013 ontmoette hij Kanye West op de kunstbeurs TEFAF in Maastricht. In een interview in The Hollywoord Reporter vertelde hij daar het volgende over: “Er was onmiddellijk een connectie tussen ons twee. De mensen mogen dan wel denken dat we uit twee verschillende werelden komen, maar doordat we elkaar gevonden hebben, maken we elkaar sterker.” De Amerikaanse rapper zou blijkbaar meteen na het zien van Vervoordts stand gezegd hebben: ”Axel, I am gonna fire my decorator”, pakte zijn telefoon en deed het meteen.

Ze werkten onder andere samen aan zijn appartement in Parijs en recenter mocht onze landgenoot ook zijn stempel drukken op zijn nieuwste stulpje - goed voor 1.400 m2 - in het stadje Hidden Hills, even buiten Los Angeles dat te zien is in de video van Vogue. 
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Richard Robson

    Waar studeerde hij interieurarchitectuur ?

  • Mario Tersago

    Vroeger, in een vorig leven, nog voor (en samen met mevrouw) Vervoordt, stukken moeten presenteren in Monaco, Montpellier, Provence... Die zaken first hand meemaken is een unicum voor de gewone mens.

  • piet devlieger

    Vervoordt is een onvoorstelbare man met een ongelofelijk talent.