Weg met emotieloze modellen, poses op de catwalk zijn terug in

Model Leon Dame op de catwalk voor Maison Margiela.
Photo News Model Leon Dame op de catwalk voor Maison Margiela.
Modellen die zonder emotie over de catwalk lopen? Neen, dat is niet meer van deze tijd. Of het nu Jenny from the block is die de hele wereld versteld doet staan met haar verschijning op de catwalk van Versace of Leon Dame is die over die van Margiela stormt. Poses zijn opnieuw in. 

De man achter het bekende loopje van Leon Dame? Movement director en choreograaf Pat Boguslawski die al sinds 2018 samenwerkt met Margiela. En ook al ging het loopje viraal omdat het - uitermate - bijzonder en grappig was, de performance voegde iets theatraal toe aan de show, een kwaliteit die John Galliano sinds het begin toepaste bij zijn shows. “Als het een modeshow moet zijn, waarom kijken we dan naar loopjes die we ook op straat zien?” is Boguslawski’s logica erachter. “Er moet een performance zijn, zodat we karakters zien terugkeren.”

Een model tijdens de show van Marc Jacobs.
Photo News Een model tijdens de show van Marc Jacobs.

Toen supermodellen de wereld nog domineerden, kon je hen onder ander herkennen aan de manier waarop ze liepen. Maar het moment waarop ze vervangen werden door ‘nieuwe gezichten’ - goedkopere, gemakkelijkere, modellen - verdween ook de kunst van het runwaylopen. Weg waren de pauzes en gestes in het midden van de catwalk. 

De laatste seizoenen, misschien door de toenemende populariteit van series als Pose en RuPaul’s Drag Race, keren ze wel terug. Modellen lachten bij Marc Jacobs en ze mochten zelfs hun hoedjes afnemen. Maar opvallen is ook effectief belangrijk en heeft nut. De planning van de modeweken loopt over van goede shows en wat theater kan een merk helpen uitblinken. Rihanna’s show is daar een goed voorbeeld van. Weken na de Savage x Fenty show werd het nog niet stil: de pers kreeg maar niet genoeg van de opvallende modellen en impressionante optredens. 

Een model tijdens de show van Rihanna's Savage x Fenty
AP Een model tijdens de show van Rihanna's Savage x Fenty