Weekendtip: Walter Van Beirendonck cureert kleurrijke expo over maskers

ap
In het Wereldmuseum in Rotterdam opent vrijdag 'Powermask - The Power of Masks', een tijdelijke expo met modeontwerper Walter Van Beirendonck als curator. Niet zo verwonderlijk als je weet dat de Antwerpse modeontwerper  al sinds de jaren tachtig maskers verwerkt in zijn collecties.

"Ik raakte enorm gefascineerd door het feit dat een masker je identiteit op een simpele manier kan veranderen, dat het heel veel impact heeft, dat het een bepaalde sfeer oproept", zegt Van Beirendonck over het onderwerp van de expo. "Je verandert je identiteit niet door een handschoen aan te trekken."

Kleurrijk en vrolijk
Powermask gaat dieper in op verschillende facetten van maskers, zoals de link tussen westerse kunst en Afrikaanse maskers, het supernatuurlijke en de rituelen rond maskers, maskers in mode en maskers als fetisj. De expo omvat 125 maskers, gemaskerde kostuums en modesilhouetten en het geheel is erg kleurrijk en vrolijk ingericht, net als de mode van Van Beirendonck. De maskers worden bovendien gecombineerd met wandvullende installaties van hedendaagse kunstenaars en met historisch en hedendaags filmmateriaal over hoe ze gedragen werden en worden.

Praktisch
Powermask - The Power of Masks loopt nog tot en met 7 januari 2018. Het Wereldmuseum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.30 tot 17.30 uur.

Walter Van Beirendonck, Hand on Heart, Herfst/Winter 2011-2012 Foto: Ronald Stoops.
rv Walter Van Beirendonck, Hand on Heart, Herfst/Winter 2011-2012 Foto: Ronald Stoops.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.