Wat deze haarkwaaltjes écht betekenen

thinkstock
Heb je last van haaruitval, doffe lokken of schilfertjes? Dan probeert je haar misschien wel iets te vertellen over je algemene gezondheid. Sommige aandoeningen en medicijnen hebben zowel een effect op je lichaam als op je haar. In andere gevallen betekent het dan weer dat de hoofdhuid en het haar een beejte extra aandacht nodig hebben. Met deze lijst onderscheiden we fabels van feiten wanneer het gaat over de gezondheid van je haar.

Schilfertjes
Roos is niet besmettelijk, maar hoe je het precies krijgt is niet altijd duidelijk. Volgens sommige dokters wordt het veroorzaakt door een bepaald soort schimmel, terwijl andere risicofactoren een vette huid, stress, obesitas, koud of droog weer en eczeem of psoriasis bedragen. Hoewel het extreem ongemakkelijk en beschamend kan zijn, is roos niet gevaarlijk. Wie af wil van de schilftertjes gebruikt best dagelijks een anti-roosshampoo, hoewel de perfecte shampoo vinden die werkt voor jouw hoofdhuid een helse taak zijn kan. Wanneer het probleem niet weggaat, raadpleeg je best een dokter.

Heb je last van vette of gele schilfertjes? Dan is de kans groot dat je seborroïsche dermatitis of seborroïsch eczeem hebt, een inflammatoire huidaandoening. Hoewel seborroïsche dermatitis veroorzaakt kan worden door hormonen, schimmel en soms zelfs neurologische problemen, wordt het op dezelfde manier aangepakt als roos: met speciale shampoos. In ernstige gevallen heb je een shampoo op voorschrift nodig.

Grijze haren
Grijs haar heeft niet altijd iets te maken met leeftijd. Sommige mensen hebben al heel snel grijs haar en dan is de kans groot dat dit in de familie zit. Grijs haar betekent niet dat je haar ongezond is, hoewel bloedarmoede, problemen met de schildklier, een tekort aan vitamine B-12 en de huidziekte vitiligo of leukoderma het proces wel kunnen versnellen. 

Haarverlies
Gezonde mensen verliezen naar verluidt 100 of meer haren per dag, zonder dat er reden is voor paniek. Ongeveer 90 procent van de 100.000 haarzakjes produceren op elk moment van de dag haar, terwijl te andere 10 procent in de rustfase zitten. Om de 2 à 3 maanden valt het haar uit en wordt het vervangen door nieuw haar, waarna de cyclus opnieuw begint.

Vrouwen worden zelden helemaal kaal en verliezen ook minder snel haar dan mannen. Hoewel lang haar of het haar vaak wassen geen oorzaken zijn voor haarverlies, kunnen er wel verschillende aandoeningen voor verantwoordelijk zijn. Zo wordt telogeen haarverlies veroorzaakt door een moment van shock voor het lichaam, zoals een operatie, een bevalling, bepaalde medicatie, een crashdieet, ernstige stress of problemen met de schildklier. Hierdoor kan het haar in de rust- of telogene fase gaan. Het haar begint na twee maanden te verdunnen of uit te vallen en vaak lijkt het alsof het bij bosjes uitvalt. In de meeste gevallen begint meteen nieuw haar te groeien.

Verder kan ook medicatie de oorzaak zijn van je haarverlies. Antidepressiva, ontstekingsremmers, medicijnen voor de menopauze of anticonceptie en antibiotica kunnen er soms voor zorgen dat het haar gaat uitvallen. Normaal gezien groeit het haar weer terug normaal wanneer de behandeling wordt stopgezet, maar dit is niet altijd het geval.

Dof en droog haar
Te veel zon kan voor broos en droog haar zorgen dat gemakkelijk splitst en breekt. Als je al last hebt van dunner haar, kan de hoofdhuid ook gemakkelijker verbranden en kies je beter voor een hoed om de huid te beschermen.

Verder kunnen bepaalde kapsels ook nefast zijn voor de gezondheid van je haar. Een strak kapsel, zoals een paardenstaart of vlecht, kan de haarzakjes schaden en zorgen voor broos haar of haaruitval. Extensions geven het natuurlijke haar dan weer meer gewicht wat hetzelfde effect kan hebben op de haarzakjes.

Daarnaast kunnen de haardroger, stijltang en bepaalde kleurmiddelen de buitenste laag van het haar schaden waardoor je lokken droger en dof lijken. Hoewel het niet zorgt voor permanente gezondheidsproblemen, is de enige oplossing vaak een korte coupe laten knippen en met een schone lei te beginnen.

Stralend haar betekent verder ook gezond haar. Een tekort aan proteïnen, ijzer, omega 3-vetzuren, zink en vitamine A kunnen ook voor dof haar zorgen dat minder snel groeit. Een ernstig voedingstekort kan zelfs leiden tot haaruitval. Dubbel voordeel: alle voeding die wonderen doet voor je haar, is ook goed voor je hart.

Voor meer informatie en tips over haarverzorging kan je terecht in de lees-ooks.