Waarom we rimpelige vingers krijgen als we lang in bad zitten

shutterstock
Heb je net genoten van een heerlijk lang badje en dito beautyritueel, blijf je toch altijd weer achter met van die idiote gerimpelde vingers en tenen. Waarom toch?

Het leuke aan het menselijk lichaam is dat er voor dit soort rariteiten altijd wel een biologische verklaring is. Gerimpelde handen en voeten zijn een reactie van ons zenuwstelsel, en we krijgen ze als we lang worden blootgesteld aan vocht.

Grijpgrage rimpelvingers
Biologen vermoeden dat de rimpels in vingers en tenen een evolutionaire functie hebben, zodat onze voorouders geen grip verloren als ze moesten werken of op zoek gaan naar voedsel in de regen. Een experiment uit 2013 bevestigt dat vermoeden. Daarin werd aan twee groepen mensen gevraagd om droge en natte objecten zo snel mogelijk vast te grijpen. De ene groep had rimpelige handen, de andere groep niet. De "rimpelhanden" konden de voorwerpen tot 12% sneller vastgrijpen. De rimpels zorgen ervoor dat het water sneller wordt afgevoerd, vergelijkbaar met de groeven in autobanden.

Ze zijn dus nuttiger dan je denkt, die verschrompelde vingertjes en tenen. Met dank aan onze voorouders glijden we nu misschien net iets minder vaak uit op de badkamervloer, of sneuvelen er iets minder tijdschriften die op een onbewaakt moment in het badwater vallen.

thinkstockReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels