Waarom plus-sizemode overal scoort ... behalve bij ons

Shutterstock
Modebijbel Vogue deed onlangs een shoot met volslanke modellen en steeds meer modeketens verkopen hippe kleren voor grotere maten. België blijft echter achter. "En toch is er absoluut vraag naar", zegt Elke Baccaert van plus-sizewinkel Curvies in Gent.

Nu de mode-industrie eindelijk doorheeft dat niet alleen graatmagere modellen van mooie kleren houden, wordt het steeds gemakkelijker voor dames met een maatje meer om hip gekleed te gaan. Sociale media spelen daar een belangrijke rol in. Het grote publiek maakt via Instagram en Facebook immers duidelijk dat ze realistische maten willen zien. Daardoor sprongen grote internationale ketens als H&M, Forever21 en ASOS al op de kar met specifieke plus-sizecollecties.

Andere markt

Veel gelijkaardige Belgische initiatieven zijn er echter niet en dat heeft volgens Elke Baccaert van Curvies vooral te maken met de verschillen tussen de Amerikaanse en Europese markt. "In de US zijn ze helemaal mee. Veel magazines wijden daar aandacht aan plus-sizemode en hippe modemerken ontwerpen er ook voor grotere maten. In België zijn we allemaal veel voorzichtiger en braver, waardoor de markt ook minder snel evolueert."

Karoo

Vraag naar

"En toch is er veel vraag naar", zegt Elke. Karina Oost van het Belgische plus-sizemerk KARoO beaamt dat. "Ik ben begonnen met mijn kledingmerk omdat er zo weinig aanbod was in België en ik voelde dat er toch nood aan was", aldus Karina. "KARoO groeit elk jaar meer en meer. Dat er zo weinig Belgische alternatieven zijn, komt dus zeker niet omdat het financieel moeilijker zou zijn."

Ouder publiek

Niet dat er een totaal gebrek is aan winkels voor curvy ladies, maar de vaste waarden in het Belgische plus-sizewinkellandschap richten zich voornamelijk op oudere vrouwen. "Logisch ook, want daar zit het geld", vertelt Elke. Toch koos zij voor een veel jonger publiek. "Ik heb zelf ondervonden hoe moeilijk het is om hippe kleren te vinden als jonge modebewuste vrouw met een maatje meer. Hoewel ik weet dat ik meer zou kunnen verdienen als ik me zou richten op een oudere doelgroep, vind ik dat absoluut niet het belangrijkste."

Meer info op www.curvies.be en www.karoocollection.be.

Vlaamse plus-sizemodel Stephanie Van den Bergh
Karoo/Facebook Vlaamse plus-sizemodel Stephanie Van den Bergh