Waarom je volgens PETA nooit meer wol mag dragen

Alicia Silverstone in een campagne tegen wol.
PETA Alicia Silverstone in een campagne tegen wol.
Bont is op zijn retour. In eigen land ging kledingzaak Pelsland vorig jaar failliet, grote ketens als Zara en H&M verkopen al even geen kledingstuks van echte bont meer en zelfs de bekende online luxeboetiek Net-A-Porter bant sinds deze zomer bont. En dus richt PETA zijn pijlen nu op het gebruik van wol, volgens de dierenrechtenorganisatie is het scheerproces van schapen 'pure wreedheid'. "Ook deze strijd zullen we uiteindelijk winnen."

PETA staat bij het grote publiek vooral bekend om hun acties tegen het gebruik van bont. En hoewel de strijd volgens de dierenrechtenorganisatie nog lang niet gestreden is, daalt de verkoop van vachtjes wel al jaren, terwijl wol populairder dan ooit tevoren is. "Mensen vergelijken wol scheren met een kappersbeurt voor schapen, alleen gebeurt dat maar al te vaak niet op humane wijze. "Veel schapenscheerders nemen amfetamines omdat ze hun werk sneller en sneller moeten doen. Ze stampen de dieren, geven hen kloppen in het gezicht met tondeuses en hun vuisten. Waarna ze zonder verdoving worden genaaid," aldus Ingrid Newkirk, mede-oprichtster en voorzitter van PETA, in een interview met The Guardian.

Vorig jaar kon de organisatie geheime beelden maken van wantoestanden bij schapenscheerders in Australië, wat toen tot een aantal veroordelingen geleid heeft. Maar PETA schakelt ook celebs in om het bewustzijn rond deze problematiek te vergroten. Eerst was er de advertentie met de slagzin 'Wol: de naakte waarheid' waarbij het Poolse model Joanna Kups in haar blootje poseert met een bebloed schaap in haar handen. Daarna ging ook actrice Alicia Silverstone uit de kleren voor een campagne genaamd 'Ik ga nog liever naakt dan wol te dragen'. Dit jaar is Joaquin Phoenix het gezicht van de campagne tegen wol. Hij poseerde - helaas - niet naakt, maar is te zien in een veganistisch kostuum tussen een aantal schapen. Zijn boodschap? "Wreedheid staat mij niet. Laat wol alstublieft achterwege".

Lees verder onder de foto.

Joaquin Phoenix in een campagne tegen wol.
PETA Joaquin Phoenix in een campagne tegen wol.

Alternatieven
Allemaal goed en wel natuurlijk, maar wat is dan het alternatief voor wol? Kasjmier of net synthetische stoffen zoals polyester? "Op vlak van kwaliteit komt alleen kasjmier (wol van de kasjmiergeit) in de buurt van wol en dat is nog schaarser," vertelt professor textielkunde Paul Kiekens (Universiteit Gent) aan De Morgen. Een ideaal alternatief bestaat volgens hem helaas nog niet. "Wol heeft veel voordelen, zoals een verwarmend en afkoelend effect, zachtheid en elasticiteit. Dat synthetisch nabootsen is nog niet gelukt. Synthetische stoffen zijn daarnaast trouwens ook erg belastend voor het milieu. Recycleren (tweedehands kopen) is het beste wat je kan doen."
15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Veeckmans

  Inderdaad Jos Hillen, ik heb ooit een schaap gezien dat al lang niet meer was geschoren en het was niet mooi en zeker niet aangenaam voor dat dier. Het moet er dus toch af.

 • ijsbreker

  .. volgens mij is het model haar naam Joanna Krupa, niet Kups

 • altleft

  Fanatieke en gevaarlijke organisatie, gesteund door progressieve leftie gekende aandacht zoekers. Hebben ook al mensen aangevallen.

 • serge vansteenkiste

  Ik ken iemand die zijn hele leven schapen heeft gehouden.Heeft ze onlangs weg gedaan omdat het door zijn leef tijd te zwaar werd, heb nooit geweten dat er een gekwetst was bij het scheren,wel dat hij nachten liet van slapen als ze moesten lammeren.

 • Cyrano de Bergerac

  De wetten op wreedheid tegenover dieren moeten meer gecontroleerd worden, zodat dierenbeulen geen werk meer krijgen. Wol bannen is onzin. Je kunt een schaap prima scheren zonder hem pijn te doen. Maar als iedereen gaat zeuren tegen PETA, in plaats van tegen de dierenbeulen, dan zal er niks veranderen, natuurlijk.