Waarom je 's ochtends prut in je ogen hebt

Thinkstock
's Avonds gaan we slapen met een fris gewassen gezicht en vers gepoetste tanden, maar als we opstaan valt daar weinig van te merken. Een onfrisse adem en wat prut in de ogen hoort bij de vaste ochtendroutine. Maar waar komen die pluisjes eigenlijk vandaan?

We waarschuwen je meteen: het antwoord is niet echt smakelijk. Die 'prut' bestaat namelijk uit verschillende bestanddelen als slijm, dode huidcellen, olie, stof en bacteriën. En het goedje verschijnt niet enkel 's nachts in je ogen, maar is eigenlijk altijd aanwezig.

Je oog wordt immers beschermd door een traanfilm, een waterachtig slijmlaagje met daarboven een olielaag. Als er vuil of stof in je oog komt, knipper je gewoon met je ogen om dat vuiltje via de traanfilm weg te 'wassen'.

's Nachts is er van knipperen natuurlijk geen sprake, dus stapelt al het vuil, stof, bacteriën en overtollige olie zich op in je ogen. Het verzamelt zich in je ooghoeken, waar het blijft zitten tot je het 's ochtends wegwrijft. Een beetje vies, maar compleet normaal dus.

Trouwens: de consistentie van je 'oogprut' vertelt iets over jou. Mensen met allergieën of gevoelige ogen zullen een meer vloeibare substantie aantreffen, omdat ze vaker in hun ogen wrijven en zo meer slijm produceren. Bij anderen is het dan weer droog en korrelig.
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels