Waarom het zo bijzonder is dat dit model op de cover van Elle staat

Twitter
De nieuwste cover (of tenminste één van de vijf covers) van de Amerikaanse versie van magazine Elle wordt overal op lof onthaald. Waarom? Omdat Maria Borges erop prijkt en het al twintig jaar geleden is dat een Afrikaans model de cover van het blad sierde. En dat in het jaar 2017.

Niet zo heel lang geleden raakte Karin Swerink, hoofdredactrice van de Nederlandse Vogue, nog een gevoelige snaar toen ze zei dat het gebrek aan gekleurde modellen op de cover van haar magazine te wijten is aan het beperkte aanbod van goede modellen. Op sociale media kreeg ze al snel bakken kritiek over zich heen.

Overwegend wit
Uit een recent onderzoeksrapport van The Fashion Spot bleek al dat nog altijd 75 procent van de modellen op de catwalk wit is en ook de modellen op covers van magazines zijn overwegend wit. Dat het al twintig jaar geleden is dat er nog eens een Afrikaans model op de cover van de Amerikaanse Elle staat zegt genoeg. Maria's meest recent voorganger was het Soedanese topmodel Alex Wek in 1997.

Zelf is Maria alleen maar enthousiast en dankbaar voor deze kans. "Ik wil graag een inspiratiebron zijn voor anderen. De modewereld is er voor iedereen. Toen ik groot werd, zag ik in die wereld niemand zoals ik. Ik ben blij dat ik dat toch een beetje kan veranderen," aldus het model in het interview met Elle.

Naast Borges prijken ook Bella Hadid, Cadince Huffine, Hailey Baldwin, Elsa Hosk en Jasmine Tookes op de cover van het magazine, zij het wel allemaal apart en niet samen.