Ga naar de mobiele website
^ Top

Waarom Disneyprinsessen vaak blauwe jurken dragen

Disney
Van Jasmine uit Alladin tot prinses Elsa uit Frozen, prinsessen uit Disneyfilms lijken wel een voorkeur te hebben voor dromerig blauwe jurken. Toeval, of een weloverwogen beslissing van de makers? De vraag stellen is ze beantwoorden.

Jasmine, Belle, Assepoester, Doornroosje, Ariel en Elsa: als de koninklijke dames vriendinnen zouden zijn, ze zouden met plezier elkaars jurken lenen. Want blauw is al jaren in de mode in de Disneywereld, zo blijkt uit de duidelijke voorkeur voor die kleur. "Disneyblauw," zo benoemt ontwerper Christopher Kane het, die de trend opmerkte terwijl hij de collectie voor Beauty and the Beast maakte.

Girlpower

Geen toeval, zo verklaart kleurexperte Leatrice Eiseman van het Pantone Color Institute. "Door blauw te gebruiken, geef je girlpower aan het personage. Het is een subtiele manier om te zeggen 'jawel hoor, jonge vrouwen en meisjes kunnen ook sterk en krachtig zijn'", aldus Eiseman. De sterke dames kunnen inderdaad wat heldendaden op hun palmares schrijven. Van ontsnappen uit de klauwen van Jafar tot je boze stiefmoeder te slim af te zijn door stiekem op het bal met de prins te gaan dansen, daar is wel wat girlpower voor nodig.

Hoop en positiviteit

Volgens Eiseman ga je met de keuze voor blauw ook in tegen het stereotype dat blauw een kleur voor jongens is, en roze voor meisjes. "Daarnaast is blauw ook de kleur van de lucht, die ons aan hoop en positiviteit doet denken. Je kan er op rekenen, de kleur is te vertrouwen. Ze kan even naar de achtergrond verdwijnen door de wolken, maar je weet dat ze daar altijd ergens achter zit."

Disney
Meer overReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug