Voel je niet schuldig over je aankopen, en shop iets bij deze 7 eerlijke Belgische modemerken

Nathalie Vleeschouwer/Stanley_Stella
We houden allemaal wel van een koopje scoren bij populaire winkelketens. Maar is die kleding wel altijd duurzaam en wordt ze op een eerlijke manier gemaakt? Steeds meer consumenten vragen zich - terecht - af waar hun kleding vandaan komt. Omdat het niet altijd makkelijk is om te weten welke merken het net goed doen, lijsten wij er 7 Belgische voor jullie op.
1. DCEMBER
DCEMBER

Florien Pénard ontwierp jarenlang de vrouwenlijn van Dirk Bikkembergs, nu ontwerpt ze vooral handtassen voor haar eigen label DCEMBER. Haar tassen worden zo ambachtelijk en duurzaam mogelijk gemaakt als een tegenreactie op de excessen van de modeindustrie. Het Italiaanse leer wordt plantaardig gelooid en geen enkel dier wordt gedood voor zijn leer. Florien gebruikt enkel huiden die bijproducten zijn van de voedselindustrie.

Meer info: www.dcemberbags.com.

2. Stanley/Stella

Stanley/Stella

Modemerk Stanley/Stella bestaat al vijf jaar, maar pas sinds september dit jaar richten ze zich op de gewone consument met een eigen winkel op de Graanmarkt in Antwerpen waar alles rond duurzaamheid draait. Je kunt er onder andere je T-shirt digitaal kiezen, bestellen en er plaatse laten bedrukken of borduren. Naast hun eigen collectie, gaat het merk ook regelmatig samenwerkingen aan met andere merken en artiesten.

Meer info: www.stanleystella.com.

3. Atelier Noterman

Atelier Noterman

Sinds vorig jaar is de Detox Denim van Atelier Noterman te koop, jeansbroeken waarvoor 80% minder water, energie en chemicaliën nodig zijn doordat ze gekleurd worden met een afvalproduct uit de schaaldierindustrie. Een bewonderenswaardig initiatief, want de denimindustrie is één van de meest vervuilende industrieën ter wereld.

Meer info: ateliernoterman.com.

4. JBC

JBC

Je zou het misschien niet verwachten van zo’n grote modeketen, maar het Belgische JBC is een voorbeeld voor andere ketens op vlak van transparantie en duurzaamheid. Ze lanceerde vorig jaar hun tweede duurzame REVIVE-collectie, waarbij elk kledingstuk uit de lijn het Cradle to Cradle-certificaat kreeg. Dat betekent dat alle gebruikte materialen tot de laatste vezel recycleerbaar zijn. Ook achter de schermen zijn ze voortdurend bezig met eerlijke kleren maken, en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Ze wonnen er zelfs de Retail Sustainability Award door.

Meer info: www.jbc.be.

5. ROMBAUT

ROMBAUT

ROMBAUT is het enige en eerste compleet veganistische luxe schoenenmerk, opgericht door de achtentwintigjarige Belg Mats Rombaut. Alle schoenen, tegenwoordig focust hij zich voornamelijk op sneakers, worden handgemaakt in Italië en zijn dus niét van leer gemaakt. Zijn stijl is minimalistisch, al gebruikt hij ook meer en meer kleur en prints. ROMBAUT wordt onder andere verkocht in de winkel van die andere duurzame voortrekker Bruno Pieters.

Meer info: shop.rombaut.com.

6. Eline Van Ree

Eline Van Ree

De Antwerpse ontwerpster Eline van Ree brengt één keer per jaar een collectie uit, die tijdloos, kwalitatief en ethisch geproduceerd is. Ze gebruikt namelijk alleen textiel uit overstocks en ook haar kenmerkende prints maakt ze van natuurlijke inkten. De kleren worden geproduceerd in verschillende kleine ateliers in Barcelona, de stad waar ze, naast haar hometown, haar hart verloor en ook een tijdje woonde.

Meer info: www.elinevanree.com.

7. Nathalie Vleeschouwer

Nathalie Vleeschouwer

De ontwerpster die bekendheid vergaarde met het zwangerschapsmerk ‘Fragile’, begon in 2010 al met een aparte lijn onder haar eigen naam. Hoewel het merk dus al een tijdje bestaat, verdient het nog een pak meer naamsbekendheid vinden wij. Want naast de unieke en tijdloze ontwerpen, draagt Nathalie respect voor mensen, de maatschappij en het milieu ook hoog in het vaandel. Meer dan de helft van de productie gebeurt in België, de rest bijna allemaal in Europa. De ontwerpster bezoekt haar productiepartners ook regelmatig, zodat ze altijd exact weet door wie en hoe haar kleren gemaakt worden.

Maar info: www.nathalievleeschouwer.be.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Carla Van Geel

  Zoals met alles staan de Belgische bedrijven achter wat betreft online kopen. Als ze echt willen meedoen moeten ze de de inzet hebben om de service te geven die de al gekende e shops hebben. Kwaliteit - prijs en heel snelle levering zijn de voornaamste punten. Vertrouwen krijg je niet door op de website te schrijven 2-4 dagen levering om pas 10 dagen erna de bestelling te ontvangen.

 • Francinne Declerque

  Ik voel me vooral niet schuldig als ik iets bij primark of online in nederland shop, ik voel wel een afkeer van alles wat met belgisch ondernemerschap te maken heeft want altijd woekerwinsten en oplichting.

 • Peter Gijselaar

  Als het niet moet koop ik niet in België.In Nederland voor het zelfde stuk 375 EURO goedkoper laten afkomen.Hier een week wachten,uit Nederland de volgende dag in huis.Hallo wakker worden.

 • Peter Buyck

  400 euro voor sneakers vs 100 in pakweg Decathlon? erg dure smaak maar die van pakweg Decathlon zijn mooier.