Vind je de kapper te duur? Zo ga je thuis zelf aan de slag

Redken
Wie een kappersbezoekje op de agenda heeft staan, plant dat best aan het begin van de maand. Zelfs al moeten enkel die droge puntjes eraf, zo'n afspraak kost je al snel behoorlijk wat zuurverdiende centen. Al helemaal als je je zinnen ook op een nieuw kleurtje gezet hebt. Kan dat ook goedkoper? Natuurlijk: zet gewoon zelf de schaar erin.
Matrix

KNIPPEN

Wie ooit een froefroe liet knippen, wordt dagelijks met haar neus op de feiten gedrukt: onze haren groeien sneller dan je denkt. Lag die pony vorige week nog perfect, dan is 'ie ondertussen alweer onverbiddelijk te lang geworden. En hetzelfde geldt voor je schouderlange lokken. Wil je graag laagjes of een totaal nieuwe snit? Dan ga je toch beter schoorvoetend richting kapper. Zijn het enkel de puntjes die eraf moeten of wil je die froefroe bijknippen? Dat kan je gerust zelf.

De voorbereiding:
Ga je lokken niet met de keukenschaar te lijf. Wie niet het juiste materiaal gebruikt, loopt net het risico haar lokken net te beschadigen. Zo kan een botte schaal ervoor zorgen dat je haren sneller zullen splijten. En dat willen we nu net vermijden. In de categorie 'ook altijd handig': een miniatuur waterpas, specifiek voor je haren. Met de kleine kammetjes zijn je haren netjes gekamd, terwijl de ingebouwde waterpas ervoor zorgt dat je nooit meer scheef knipt.

Hoe doe je het:
Neem een douche of maak je haar op voorhand nat. Bij de kapper wassen ze je haren namelijk echt niet alleen om jouw die heerlijke hoofdmassage te kunnen geven. Natte lokken zijn nu eenmaal makkelijker om te knippen. Meet ook op voorhand even af tot waar je precies wil knippen. Hou er wel rekening mee dat je haren altijd nog wat korter lijken wanneer ze eenmaal droog zijn. De gouden regel? Knip tot zo'n 6 mm boven de gespleten punten voor het beste resultaat. Ga ook nooit in het wilde weg rondom rond knippen. Werk sectie per sectie - draai de bovenste lagen van je haar in een knot, en begin onderaan - en hou de schaar lichtjes diagonaal voor een zachter resultaat.

Matrix

KLEUREN

Van een subtiele ombre tot koperrode lokken: af en toe zijn we in de mood voor een nieuwe kleur. Natuurlijk zijn er kleuren die je maar beter aan professionals overlaat - platinablond is zo'n coupe waar je best niet in je eigen badkamer aan begint -, maar als je gewoon een tintje donkerder wil of hier en daar een paar lokken wil oplichten, dan kan je natuurlijk wel gewoon zelf aan de slag.

De voorbereiding:
Weet waar je aan begint. Waar de ene prachtig staat met platinablond, oogt het bij de ander al snel ordinair. Hou rekening met de ondertoon van je huid en ga nooit meer dan twee tinten donkerder of lichter dan je eigen haarkleur. Staar je ook niet blind op de kleur op het doosje, maar kijk naar de haarstalen op de achterzijde, die zijn vaak een stuk realistischer en geven een goed beeld van wat je kan verwachten. Wees slim, en trek voor het kleuren een oude T-shirt aan om ongelukjes op je favoriete sweater te vermijden. Smeer ook een klein beetje vaseline of nachtcrème op je slapen, voorhoofd en de huid dichtbij je haren. Zo kan de verf daar niet in de huid treken, en hoef je morgen niet met een gekleurde huid naar het werk.

Hoe doe je het:
Begin door het haar in verschillende secties op te delen om jezelf ervan te verzekeren dat je de verf gelijkmatig verdeelt. Heb je een pony, froefroe of gewoon erg dik haar? Maak dan een aparte sectie vooraan zodat je rond je gezicht zeker voldoende kleurintensiteit hebt. Focus je op één sectie per keer en voorzie zowel de voor- als achterkant van verf. Als je een tweede keer met de verf door je haar gaat, laat de puntjes dan voor wat ze zijn. Het staat natuurlijker als je kruin net iets donkerder is dan de puntjes.