Ga naar de mobiele website
^ Top

Van zijdevlinders tot mallen: dit is waarom het 2 jaar kost een Hermès-sjaal te maken

Instagram @carmela.vix
Toen het Frans modehuis Hermès in 1937 zijn zijden Carré aan de wereld introduceerde, had niemand durven dromen dat die vierkante lap zijde van negentig op negentig centimeter 's werelds meest iconische en gewilde sjaal zou worden. Zelfs nu nog, bijna 80 jaar na dato, vliegt elke 20 seconden een Carré over de toonbank. Het productieproces neemt echter heel wat meer tijd in beslag, 2 jaar om precies te zijn.

Kamel Hamadou, die al meer dan 30 jaar als hoofd communicatie het verhaal van de Hermés-sjaal levendig houdt, gunde Harper's Bazaar een kijkje achter de schermen van de zijdeateliers in Lyon.

Speciaal voor Festival des Métiers, de tentoonstelling waarin Hermès zijn verschillende ambachten etaleert, krijgen enkele Franse ateliers van het modehuis tijdelijk onderdak in de geliefde hoofdstad van onze noorderburen, Amsterdam.

Wie een Hermès-sjaal in de kast heeft liggen, kan ongetwijfeld de kwaliteit beamen. En dat mag ook wel met een productieproces van maar liefst twee jaar. In een interview met Harper's Bazaar vertelt Kamel Hamadou in geuren en kleuren over de lange weg die iedere Carré te gaan heeft alvorens die over de toonbank gaat.

Lees verder onder de foto

Harper's Bazaar

Het ontwerp

Alles begint met een thema, uniek voor iedere Hermès-sjaal. In die eerste fase van het productieproces gaat een team van 40 tekenaars, ook wel Art Direction genoemd, aan de slag met potlood en papier. Iedere designer creëert een eigen ontwerp geïnspireerd op het door Hermès voorgestelde thema. Hier komen de eerste ontwerpen tot leven. De beste creaties worden naar Lyon gestuurd. En zo zijn we alweer een goede 6 maanden verder in het productieproces.

75.000 kleurnuances

Wie denkt dat het meest intensieve werk inmiddels achter de rug is, heeft het echter mis. De traditionele verftechniek die Hermès toepast op de productie van zijn sjaals is niet alleen peperduur maar ook ontzettend tijdrovend. Kamel Hamadou legt uit dat voor het inkleuren van de sjaal mallen worden gemaakt. Zo krijgt iedere kleur in het ontwerp van de iconische Carré een eigen mal. Stel dat het ontwerp 30 kleuren bevat, dan moet er dus voor maar liefst 30 kleurschakeringen een mal gemaakt worden én ondergaat de sjaal 30 (!) verfbeurten. Hou even in je achterhoofd dat er een slordige 75.000 kleurnuances bestaan en je begrijpt hoe het komt dat het maken van die iconische Carré 2 jaar tijd in beslag neemt.

Paris Capitale

450 kilometer draad

We zijn inmiddels een goed aantal maanden verder in het productieproces, wanneer Kamel Hamadou vol bewondering begint over het weefproces van de zijden carrés. Dat begint bij de zijdevlinders in Brazilië, die elk zo'n 300 eitjes leggen. Hij legt uit dat een cocon 1.500 meter zijdedraad oplevert en dat er in een sjaal 300 cocons verwerkt worden, omgerekend is dat 450 kilometer aan draad.

"Als er iets luxe is aan Hermès, is het wel de tijd die we in een product steken. Om topkwaliteit te waarborgen en iets te maken dat een leven lang meegaat," aldus Kamel Hamadou.

New outfitpost on my blog www.fashion-fever.nl✌ #outfit #hermes #scarf

215 Likes, 4 Comments - ESMEE HELDER (@esmeealeida) on Instagram: "New outfitpost on my blog www.fashion-fever.nl✌ #outfit #hermes #scarf"
Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


Meld een bug