Van vette lokken tot dun haar: zo vaak moet je je haar écht wassen

Getty Images
Van elke dag tot een keer per week: een kleine rondvraag op de redactie toont ons al snel hoe verschillend de antwoorden zijn op de vraag hoe vaak we onze haren wassen. Maar hoe vaak je je shampoofles moet openklappen, is vooral afhankelijk van je haartype. Van een vette haardos tot gebleekte lokken: dit is hoe vaak je je haar zou moeten wassen én welke shampoo je zou moeten gebruiken.

Als je dik haar hebt

"Dik haar was je het best om de drie dagen", vertelt celebritykapper Paul Cucinello. "En dat het liefst met een shampoo die goed schuimt, zodat je er niet te veel van hoeft te gebruiken. Gebruik ook een rijke conditioner zodat je haar minder onhandelbaar wordt."

L'Oréal

L'Oréal Mythic Oil shampoo voor dik haar, adviesprijs € 18,50 voor 250 ml.

L'Oréal

L'Oréal Mythic Oil conditioner voor dik haar, adviesprijs € 20,99 voor 200 ml.

Als je fijn haar hebt

"Fijn haar was je het best om de dag met een volumineuze shampoo en conditioner", zegt Cucinello. Fijn haar is gevoeliger, waardoor het ook sneller beschadigd raakt als er veel restjes van je stylingproducten blijven in zitten. Daarom moet je het dus iets vaker wassen. "Het belangrijkste bij fijn haar is om het schoon te houden, zodat het volumineus blijft, maar tegelijkertijd ook gevoed wordt."

OGX

OGX think & full biotin & collagen shampoo, € 10,99.

Als je stug haar hebt

"Stug haar was je het best twee keer per week met een rijke, vochtinbrengende, sulfaatvrije shampoo, gevolgd door een voedend masker. Daardoor zal je haardos zachter aanvoelen en meer beheersbaar zijn", aldus de kapper.

Rituals

Rituals Sakura shampoo, € 9,50.

Garnier

Garnier Ultra Doux avocado-galammasker, € 5,49.

Als je haar dunner wordt

"Dunner wordend haar moet je dagelijks wassen met een shampoo die de haargroei stimuleert zodat je haar dikker en sterker wordt. Gebruik daarna ook een conditioner die de haarfollikel voedt en de haargroei stimuleert", vertelt Cucinello.

Kérastase

Kérastase Densifique Bain Densité shampoo, € 19,95.

Kérastase

Kérastase Densifique Fondant Densité conditioner, € 28,88.

Als je haar gekleurd is

Cucinello: "Als je je haren regelmatig laat kleuren, was je ze het best niet meer dan drie keer per week. Zo zorg je ervoor dat de kleur langer behouden blijft en dat je haar voldoende gehydrateerd is. Bij gekleurd haar maak je ook het best gebruik van de omgekeerde wastechniek, waarbij je dus eerst je conditioner aanbrengt en dan pas je shampoo. Gebruik daarbij alleen maar producten die bedoeld zijn voor gekleurd haar."

L'Oréal

L'Oréal Elvive Color-Vive beschermende shampoo, € 3,99.

L'Oréal

L'Oréal Elvive Color-Vive beschermende conditioner € 3,99.

Als je haar broos en beschadigd is

"Als je haar beschadigd is, moet je er extra goed voor zorgen. Dat betekent je lokken niet te vaak wassen, aangezien dat dat je haardos verder kan beschadigen of uitdrogen. Het liefst maximaal twee keer per week met een versterkende shampoo en gevolgd door een repairmasker in plaats van een gewone conditioner", aldus de celebritykapper.

Coslys

Coslys Infinie Souplesse Shampoo voor droog en beschadigd haar met mirabelolie, € 13,95.

Schwarzkopf

Schwarzkopf Glass Kur Total Repair haarmasker, € 8,09.

Als je vette haren hebt

"De meeste klanten die klagen over vette haren, wassen hun haar te vaak en gebruiken geen conditioner. Daardoor droogt je hoofdhuid makkelijker uit. Probeer het wassen dus tot twee à drie keren per week te beperken en gebruik een zuiverende shampoo en een hydraterende conditioner", aldus Cucinello.

Yves Rocher

Yves Rocher zuiverende shampoo, nu voor € 3,95 i.p.v. € 5,90.

Redken

Reden Diamond Oil Glow Dry Detangling conditioner, € 18,50.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marie-claire de bosscher

  kan enkel shampoo tegen schilfers gebruiken, mannenshampoo dus, maar zolang het werkt geen probleem, in de zomer was ik mijn haar alle dagen (ik zweet veel, ook op mijn hoofd), in de winter als ik nergens heen moet twee keer per week; alles hangt af van het seizoen en wat ik gedaan heb.

 • Marco Maerten

  Dunner wordende haren hebben als oorzaak heel vaak ongezonde leefstijl(voeding) waardoor het verouderingsproces sneller doorzet.Stevig haar wordt van binnenuit gevoed.

 • christianne bruyland

  soda bicarbonaat, zout dus, als vervanger shampoo en verder niets, hou het zeker 2 maanden vol, slechts 1x week, stillaan komt je haar goed, je hebt niets meer nodig en je kan weken overslaan, er is geen geur, doe het al jaaaaren

 • Gerreke Van Bovendaele

  Shampo ontvet, waardoor talklieren meer vet produceren. Zo kan je dus bezig blijven. Zonder shampoo wassen, gewoon enkel met water. De eerste weken zonder shampoo is je haar erg vettig. Reken een week of vier voor je haar zich normaliseert en daarna voltrekt zich een klein mirakel en heb je zijdezacht haar dat mooier is dan het ooit geweest is terwijl je het hooguit 1 keer per week moet wassen - enkel met water dus.

 • christianne bruyland

  een paar jaar terug las ik een artikel, gebruik nooit meer shampoo, maar bicarbonaat , hou dit 2 maanden vol, in begin haar vettig, maar volgehouden, stillaan komt je haar tot zichzelf, je mag maar hoeft het niet meer te wassen uiteindelijk, er is geen geur te bespeuren en het volume neemt toe, ik ben reeds jaren shampoo en nevenproducten vrij, sta onder douche en heel af en toe maak ik mijn haar nat, maar hou het vol in het begin, dat was het moeilijkste