Van musea naar je kleerkast: dragen we binnenkort schilderijen?

Rodarte & Van Gogh, Jil Sander & Picasso en Sportmax & Monet
UNKNOWN Rodarte & Van Gogh, Jil Sander & Picasso en Sportmax & Monet
Vorige week stelde het Italiaanse label Gherardini een handtas voor, gebaseerd op een ontwerp van Leonardo Da Vinci uit 1497. En ook andere ontwerpers zoeken steeds meer inspiratie in de wereld van de kunst. Zullen we er binnenkort allemaal uitzien als een schilderij?

Het lijkt inderdaad die kant uit te gaan, want voor de lente- en zomercollectie van 2012 lieten heel wat designers zich inspireren door beroemde kunstenaars.

1. Donna Karan en Philippe Dodard

Modehuis Donna Karan liet zich inspireren door de kunstwerken van de Haïtaanse grafische artiest Philippe Dodard.

In de collectie maken we aan de ene kant kennis met de bekende, zwart-witte patronen van de schilder. Het andere deel van de collectie legt meer de nadruk op zijn kunstwerken met Haïtaanse invloeden: tribal prints, zandtinten en etnische accessoires.

2. Rodarte en Van Gogh

Rodarte bracht dan weer hulde aan Van Gogh. Vooral zijn zonnebloemen, waarvan hij talloze versies maakten, duiken op in de lentecollectie van het modehuis.

Elle Fanning en Kirsten Dunst zijn alvast fan van de fleurige ontwerpen, want zij verschenen al in één van de creaties. Maar, eerlijk is eerlijk, die waren toch niet zo geslaagd.

3. Jil Sander en Picasso

Niemand minder dan Pablo Picasso vormde de inspiratiebron voor Jil Sander. De Belgische ontwerper Raf Simons keek echter niet naar Picasso's schilderen, maar wel naar zijn keramische werk. De prints zijn onmiskenbaar: vervormde gezichten op een witte achtergrond.

4. Sportmax en Monet

Het impressionistische werk van Monet inspireerde Sportmax tot het maken van enkele fleurige stukken. Zijn waterlelies, waarvan hij tussen 1899 en 1900 alleen al 18 versies maakte, zien we terug op een kleedje en broekpak van de ontwerper.

5. Moschina en Frida Kahlo


En het gaat ook verder dan kleren. Zo koos Moschina ervoor om de lokken van haar modellen op te fleuren met bloemen, net zoals we zien op de schilderen van de Mexicaanse Frida Kahlo.

Rest ons nog de vraag: welke van deze kunstige ontwerpen zou JIJ dragen? Of laat je deze trend aan jou voorbijgaan? Laat het ons gerust weten via de reacties! (lbs)

Donna Karan & Philippe Dodard
REUTERS Donna Karan & Philippe Dodard
Elle Fanning draagt Rodarte
PHOTO_NEWS Elle Fanning draagt Rodarte
Moschina & Frida Kahlo
AFP Moschina & Frida Kahlo