Van knippen tot kleuren: met deze tips blijft je haar in topconditie

thinkstock
Hoe vaak was jij je haar en wanneer ging je voor het laatst langs bij de kapper? Welke textuur je haar ook heeft, er zijn een paar gulden regels die iedereen kan volgen om een gezonde routine te onderhouden. Holli Bivona, een Amerikaanse haarstyliste geeft enkele insidertips en advis mee om jouw ideale kapsel te onderhouden.

Shampoo en conditioner: hoe vaak?
Wie fijn haar heeft, wast het haar best om de dag of om de twee dagen volgens Bivona. Zo vermijd je dat het haar te vettig wordt, maar geef je de natuurlijke oliën wel genoeg tijd om hun werk te doen. Ze voeden het haar namelijk en zorgen voor een beschermend laagje.

Voor normaal tot dik haar is een wasbeurt om de drie dagen tot zelfs maar één keer per week ideaal. Dikker haar doet er langer over om de natuurlijke oliën te absorberen en lijkt ook minder snel vettig dan fijn haar. Bivona raadt aan een keer per week een haarmasker aan te brengen en dit minstens 15 minuten te laten inwerken.

Chemisch beschadigd haar was je gewoon op basis van de textuur, maar voor extra hydratatie  kan je de conditioner ook een nachtje laten inwerken. Steek je haar op en slaap met een douchemuts; zo bescherm je de kussensloop en kan je lichaamstemperatuur de hydraterende behandeling opwarmen zodat die beter inwerkt.

thinkstock

Wanneer naar de kapper?
Voor een korte coupe of wie het haar op schouderlengte wil houden, is elke 4 tot 6 weken een kappersbezoek aan de orde.

Voor wie langer haar heeft en dat zo wil houden, kan de knipbeurt wat langer uitstellen. In dit geval is elke acht weken ongeveer een bezoek nodig.  

Tip: zelfs als je je haar wil laten groeien, ga je best regelmatig bij de kapper langs. Uitstel doet immers meer kwaad dan goed, aangezien gespleten puntjes zo vrijspel krijgen en het haar droger wordt en beschadigd raakt. Om de schade te beperken, ga je dus best een keer per seizoen (of elke acht weken) langs bij de kapper.

Wat met krul- en stijltangen?
Het kan geen kwaad om het haar een paar keer per week te stijlen/krullen. Wie dit echter elke dag doet, zorgt ongetwijfeld wel voor schade.

Tip: breng zeker een spray of serum aan dat je lokken beschermt tegen de hitte voor je aan de slag gaat. Veel stijl- of krultangen kunnen tot 230 graden halen, maar hoe heter de stijltang hoe minder tijd je haar effectief in die hitte moet blijven.

thinkstock

Wanneer die gekleurde lokken opfrissen
Afhankelijk van het type haarverf, raadt de styliste elke vier weken een nieuw doosje haarverf of een bezoekje aan de kapper.
Voor highlights: elke 6 tot 8 weken

Tip: het kan zeker geen kwaad om wat uitgroei te laten zien bij highlights, het zorgt voor extra contrast en je hoeft het niet constant bij te kleuren - wat dan weer beter is voor je haar.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.