Van deze 6 'interieurfouten' worden binnenhuisarchitecten gek

shutterstock
Je woonst inrichten is iets erg persoonlijk, wat jij mooi vindt kan iemand anders immers afstotelijk vinden. Al zijn er volgens professionele binnenhuisarchitecten enkele fouten die je nooit mag begaan. Ze sommen er 6 veel voorkomende op (en we moeten toegeven dat ook wij af en toe schuldig pleiten).

1. Overdreven decoratief schilderen
"Je muren niet allemaal effen schilderen, kan soms heel stijlvol zijn en iets extra toevoegen aan een ruimte, al mag je nooit overdrijven. Een klein stuk van de muur met pakweg een print beschilderen is geen probleem, maar less is wel echt more in dit geval," vertelt architecte Mary Douglas Drysdale.

Pinterest

2. Geen rekening houden met licht
"Ik vind dat er niets erger is dan (te) fel licht dat van bovenaf komt, dan lijkt het net alsof je op een podium staat. Weinig licht kan je huis daarentegen te grauw maken. Ik raad mensen dan ook altijd aan om dimmers te gebruiken en gloeilampen die een zachter licht verspreiden. Zeker ook in de badkamer," aldus ontwerpster Barclay Butera.

Pinterest

3. Kaarsen allemaal bij elkaar zetten
"Kaarsen zorgen voor een gezellige en romantische sfeer in huis, maar dat effect wordt veel sterker als je niet alle kaarsen bij elkaar zet. Kaarslicht  komt beter tot zijn recht als je alle kaarsen verspreidt doorheen de ruimtes," zegt ontwerper Albert Hadley.

Pinterest

4. Sofa's tegen de muur
"Mensen denken klaarblijkelijk nogal vaak dat een ruimte groter lijkt door een zetel tegen de muur te plaatsen, maar niets is minder waar. Door je meubels (een paar centimeter is al genoeg) van je muur af te zetten, creëer je diepte in een kamer," aldus architecte Whitney Stewart.

Pinterest

5. Proporties negeren
"Door bijvoorbeeld gigantische lampen in een kleine ruimte te plaatsten, zorg je ervoor dat alles nog kleiner en vooral volgepropt oogt. Hoe kleiner de ruimte, hoe simpeler je het best houdt qua inrichting," zegt designer David Kleinberg.

Pinterest

6. Een inham aan de bovenkant van kussens
"Je ziet het vaak in hotelkamers, kussens met een kreuk aan de bovenkant. Geen enkel kussen valt zo natuurlijk, het ziet er dus vreselijk formeel en stijf uit," vertelt binnenhuisarchitect Steven Sclaroff.

Pinterest