Ga naar de mobiele website
^ Top

Uitschuiver van Natalia Vodianova: "Mager zijn is beter dan dik"

getty
Het was er blijkbaar uit voor ze er erg in had: "Komaan mensen, mager zijn is veel beter dan te dik." Aan het woord: Russisch topmodel Natalia Vodianova, vroeger nochtans zelf (bijna) anorectisch en nu niet bepaald een vrouw met (echte) rondingen.

Natalia probeerde de meubelen nog te redden door te verduidelijken dat ze met 'dik' 'obees' bedoelde. "De NHS (Britse ministerie van gezondheid) vecht tegen overgewicht, sommige kinderen worden zelfs van hun ouders weggehaald omdat ze te dik zijn."

Genetisch gezegend
De uitspraak werd gedaan tijdens een panelgesprek met Eva Herzigova, Lily Cole, Jourdan Dunn en dus ook Natalia Vodianova. Het duurde niet lang voor voeding en een gezond lichaamsbeeld ter sprake kwam. Eva Herzigova werd in het spotlicht geplaatst, en ze werd gedwongen toe te geven dat modellen 'van nature uit' (erg) slank zijn en dat ze geboren werden met hun lange, slanke lichaam.

"Ik respecteer mijn lichaam, mijn lichaam is mijn tempel", reageerde Natalia Vodianova. "Als ik eet als een varken, dan voel ik mij ook als een varken." Ze verwees daarbij helaas niet naar een deprifestijn als pizza en ijsjes, maar een zevengangendiner met haar grootouders. "De ochtend na zo'n diner, voel je je mottig. Als ik me zo voel, kan ik me niet goed voelen over mezelf."

Cultureel bepaald
Lily Cole wees erop dat lichaamsbeeld cultureel bepaald is en dat er culturen zijn waarop rondingen belangrijker zijn dan botten. Ze vertelde hoe ze in Afrika een dansritueel bijwoonde, waarin vrouwen elkaar toeriepen 'Fatty fatty fattty'. "Het was een compliment. Ik besefte dat ik voor hen helemaal niet aantrekkelijk was." En toen kwam Natalia tussen met haar wereldwijd opgepikt quote.

Onwaarheden
Dat overgewicht tal van problemen oplevert, is natuurlijk waar: hogere kans op diabetes, hart- en vaatziekten enzovoort. Maar dat het beter is om, zoals de modellen, vel over been te zijn is dat zeker niét. In tegendeel: wie licht overgewicht heeft, leeft langer dan wie mager is.

Onlangs nog bleek gewicht ondergeschikt aan levensstijl: 'dikke' mensen die fruit en groenten eten en voldoende bewegen, zijn gezonder dan slanke mensen die nooit gaan sporten en regelmatig te veel frieten eten. Uiterlijk lijken ze slank, maar hun organen kunnen evengoed drijven in het vet.

Bovendien is er nog een groot verschil tussen mager zijn en slank. Bij het ene weeg je feitelijk te weinig, wie slank is, heeft daarentegen een gezond gewicht. Het schoonheidsideaal neigt naar het anorectische, en uitgerekend Natalia zelf heeft er tegen gevochten.

Na de geboorte van haar zoon, op 19, werd ze tot grote vreugde van de modewereld magerder dan ooit, zo staat te lezen in New York Magazine. "Voor 1,75 meter woog ze amper 48 kilo. Haar haar dunde uit, ze was angstig, depressief. Ze had nog maar net mijn eerste contract binnen. Een vriend confronteerde haar en ze moest het onder ogen zien. Ze zocht hulp en kwam een beetje bij tot 51 kilo."

Eva Herzigova nam ook deel aan het panelgesprek.
photo_news Eva Herzigova nam ook deel aan het panelgesprek.
Lily Cole.
ap Lily Cole.
reuters
Natalia met haar zoon Lucas.
reuters Natalia met haar zoon Lucas.


Fantastisch zou je denken. Dat was buiten de ontwerpers gerekend, die klaagden dat ze niet meer zo mager was. Amper twee kilo verder! Natalia vertelde hoe ze zich verdedigde. "Ik stond in een sterke positie, ik was een van de meest gevraagde meisjes. Ik vertelde hen dat het gek was om te denken dat maten als 83-68-86 normaal waren. Maar als ik op dat moment zwak had gestaan, dan had ik mezelf evengoed in gevaar gebracht."

Al lijdt de moeder van drie evengoed nog altijd aan ondergewicht en volgt ze een bloedtypedieet tegen maagzweren. Drie dagen na de bevalling stond ze ook weer op een receptie... hoe ze dat doet is haar goedbewaard geheim.

De uitspraken doen enigszins denken aan dat andere hyperpopulaire, graatmagere model: Kate Moss, die (heel bewust) poneerde: "Nothings tastes as good as skinny feels" (Niets smaakt zo goed als mager zijn). De uitspraken van Natalia mogen dan enigszins ongelukkig zijn, toch verwoordt ze zonder het te weten wat vele mensen ten onrechte denken. Zolang dat niet verandert, verandert er niets.

Kate Moss houdt niet van eten.
photo_news Kate Moss houdt niet van eten.


Meld een bug