Twinning is winning: waarom jij en je collega’s vaak dezelfde kledingstijl ontwikkelen

Getty Images
Je komt op het werk aan in je nieuwe soldenkoopje, alleen maar om te beseffen dat minstens één van je collega’s een identiek kledingstuk draagt. Collega’s die onbewust dezelfde kledingstijl ontwikkelen, het blijkt een ding te zijn. En dit is hoe dat komt.

Een wetenschappelijke verklaring voor het fenomeen bestaat er helaas niet, maar een snelle check op social media bevestigt dat plots hetzelfde kledingstuk dragen als je collega vast niet alleen op jouw werkplek gebeurt. Maar waaraan ligt dat dan?

Eerst en vooral is het de logistieke kant van de zaak die jullie kledingstijl beïnvloedt. Mensen die samenwerken ervaren dezelfde dingen, die beïnvloeden wat voor kleren je draagt. Jullie wonen allemaal in dezelfde omgeving en hebben ongeveer hetzelfde inkomen. Dat zorgt er ook meteen voor dat jullie hoogstwaarschijnlijk op dezelfde plekken gaan shoppen.

Heeft je werkplek ook een dresscode? Dan worden je opties wat betreft kleding die je naar het werk kan dragen nog meer gelimiteerd én gaat de kans dat je hetzelfde kledingstuk als je collega draagt de hoogte in.

Naast de praktische kant, is er natuurlijk ook een psychologische verklaring. Je gaat onbewust dezelfde kledingstijl ontwikkelen als je collega’s om het gevoel te creëren dat je erbij hoort. Door je op een gelijkaardige manier te kleden als anderen op je werk schep je een groepsgevoel. Je ziet eruit alsof je bij de groep hoort, en dat zorgt voor een gevoel van veiligheid. Bovendien kan een gelijkaardige kledingstijl ervoor zorgen dat jullie beter communiceren als groep. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • johanneke li

    sociale wezens passen zich aan elkaar aan om de sociale band in stand te houden/te verbeteren, duidelijk toch?

  • Peter Buyck

    Ondanks het vervloeken van schooluniformen, doen we het op de speelplaats toch... en dat zet zich verder op de werkplek.