Tweedehands trouwkledij zit in de lift

.
Unsplash .
Een trouwjurk is op z'n zachtst gezegd bijzonder. Gewone kledingstukken draag je tot ze versleten zijn. Maar een trouwkleed wordt meestal meer één keer tevoorschijn gehaald, voor die ene bijzondere dag. Daarna wordt de jurk - hoe prachtig die ook is - naar de kleerkast verbannen. Zonde eigenlijk. Daarom duiken verschillende initiatieven op, die trouwkledij een tweede leven willen geven. 

Stap je binnenkort in het huwelijksbootje en ben je nog op zoek naar het trouwkleed van je dromen? Dan duid je zaterdag 18 mei het best aan met een groot kruis in je agenda. De Kringwinkel in Antwerpen-Centrum organiseert die dag immers een grote verkoop van trouw- en feestkleding. Tweedehands, uiteraard. “Mensen proberen hun leven steeds duurzamer in te vullen, ook hun trouwfeest. Wij geloven dat ze ook bereid zijn die stap te zetten bij de zoektocht naar hun outfit”, reageert marketing- en communicatieverantwoordelijke Louise Vrints. 

Maar de vraag die op ieders lippen brandt: wie brengt die trouwkleedjes binnen bij De Kringwinkels? “Dat is heel uiteenlopend. Soms zijn het mensen die gescheiden zijn en dus niet meer herinnerd willen worden aan hun trouwdag. Maar er zijn evengoed mensen bij wie het kleed thuis in de weg hangt en die er iemand anders blij mee willen maken”, legt Vrints uit.

De Kringwinkel is bovendien niet de enige die gelooft in tweedehands trouwkledij. Ook Ruth Vanderfaeillie, studente sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel, springt mee op de kar. Zij heeft Real Brides uit de grond gestampt. Dat gloednieuwe initiatief wil gebruikte trouwkledij opnieuw verkopen. “De meeste vrouwen dragen hun trouwjurk één keer om ze vervolgens voor de rest van hun leven op de zolder te leggen. Veel jurken gaan dus verloren en hiervoor bieden wij een ecologische oplossing aan”, zo staat er te lezen op de website. 

Momenteel is Vanderfaeillie nog druk bezig met het verzamelen van trouwjurken. Tegen de zomer hoopt ze uit te pakken met een heuse collectie. 

Extra leuk is dat 60% van de opbrengst gaat naar goede doelen, die vrouwen een warm hart toedragen. Denk aan de nationale borstkankercampagne van Think Pink, de vereniging Anorexia Nervosa - Boulimia Nervosa, een informatie- en ontmoetingsplaats voor mensen met eetstoornissen, vzw Moeders voor Moeders en ook Cherut,een organisatie die zich inzet voor vrouwen in de prostitutie. 

Meer info vind je op de website van Real Brides
De Kringwinkel opent zaterdag 18 mei de deuren van 10 uur tot 18 uur, op Sint-Jorispoort 29 - 2000 Antwerpen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.