Topmodellen hebben lang niet altijd een droomleven: "Eerst zeggen ze 'oh, wat ben je mooi!' en dan begint het gedoe

Topmodel Doutzen Kroes (l.) met een vriendin
Photo News Topmodel Doutzen Kroes (l.) met een vriendin
Dromen van een carrière als topmodel Kendall Jenner mag. Maar het begint vooral met bikkelen en netwerken, zegt oprichter Mariana Verkerk (57) van de jubilerende The Model Convention. En: "Er is niets mis met werken voor Wehkamp of Hunkemöller."

Yfke Sturm werd gescout tijdens een bezoek aan de Hema, Gisele Bündchen toen ze haar tanden zette in een burger van McDonald’s.

Zelf verruilde Mariana Verkerk ruim 35 jaar terug haar baan in de Rotterdamse haven voor de catwalk in New York nadat iemand had gezegd dat ze model zou moeten worden. Een schot in de roos voor de boomlange Nederlandse die deze maand nog shows in China liep.

Ze werkte in de Verenigde Staten met toppers als Linda Evangelista, Tyra Banks en Naomi Campbell en verscheen in glossy’s als Vogue, Harper’s Bazaar en Elle.

Maar zulke successprookjes zijn niet voor iedereen weggelegd. En daarom richtte Verkerk - die nog steeds in New York woont - in 2008 met Mauritz Briët The Model Convention (TMC) op. Een plek voor gesprekken, fotomomenten en het uittesten van de catwalk. De manifestatie - waar agenten en bureaus mogelijke talenten ontmoeten - sluit de Huishoudbeurs af en blijkt uitgegroeid tot het grootste Europese scoutingevenement op modellengebied.

Hoeveel kandidaten zag je in tien jaar voorbijkomen?

"Zeker 5.000. Met name de laatste jaren is de belangstelling enorm. Vooral meisjes dromen van een loopbaan als model. Maar ook steeds meer jongens melden zich."

Hoeveel van die 5.000 zijn geslaagd en hebben een carrière als model?

Je hebt 29% van dit artikel gelezen
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bieke Goris

    oeps fout onder de foto, dat is geen vriendin van Doutzen Kroes, maar haar zus Rens.

  • rudolf jacobs

    er zullen er nog minder komen ,nu dit (beroep)in de schijnwerpers liep en langzamerhand de mannen met de sollen wegblijven,uit schrik een slechte naam te riskeren,die gaan nu investeren bij het rode kruis en oxfam en anders zulke ondernemingen,er zullen ongetwijfelt wel dames tussen lopen die erg graag veel verdienen met niks hoeven te doen