Tips van een tattoo artist zodat je tatoeage mooi oud wordt

Getty Images
Je beslist dat je een tatoeage wilt, gaat naar een tattooshop en kiest samen met de artist een ontwerp. Maar daarna volgt pas het echte werk, want zo'n inkttekening vraagt heel wat onderhoud. Wij vroegen raad aan Sven Rayen van Studio Palermo.

Laten we meteen met de deur in huis vallen: nadat je een tatoeage hebt laten zetten, zal je de eerste dagen druk in de weer zijn met de verzorging van je nieuwste kunstwerkje. Want eigenlijk is je tattoo nog een open wonde die wat tijd nodig heeft om te genezen. Net daarom is hygiëne het allerbelangrijkste, vertelt tatoeëerder Sven Rayen. 

Extra wasbeurt

"Was de tattoo met een lichte, parfumvrije zeep", raadt hij aan. Ja, die extra douche of wasbeurt per dag is echt nodig om het extra aan inkt dat uit de wonde komt - en eventueel wat bloed - te verwijderen. "En was tijdens de eerste week ook altijd je handen alvorens je de tattoo aanraakt."

Folie

Tattoo-leken weten het misschien niet, maar na het zetten van de tatoeage wordt die plek huid ingewikkeld met een folie om hem te beschermen tegen wrijving en bacteriën in de lucht. "Als er gewone vershoudfolie gebruikt wordt, moet je die na vier uur vervangen. Eerst wassen en dan pas een nieuwe folie aanbrengen natuurlijk", legt hij uit. "Ook de tweede dag moet je 's ochtends de tattoo opnieuw wassen, een zalf smeren en een nieuwe folie erover leggen. Herhaal dit 's middags en 's avonds nog een keer. De derde dag mag hij open blijven." 

Smeren en hydrateren

Ik hoor je al denken: een zalfje? Ja, je doet er goed aan je tatoeage goed gehydrateerd te houden. Rayen: "Smeer hem drie keer per dag in, maar laat de zalf er niet op liggen. Zorg dat hij net een klein beetje vettig aanvoelt, dat is meer dan voldoende. Dit doe je best een tweetal weken." 

Blijf uit de zon

Zolang je kersverse inkttekening nog aan het genezen is, blijf je best uit de zon. "De eerste twee weken ga je best niet zwemmen, naar de sauna of zonnebank. En kijk uit met direct zonlicht en wrijving over de tattoo", aldus Rayen. 

Goede huid = goede tattoo

Als je tatoeage genezen is, is het grote werk achter de rug. Het enige wat je simpelweg nog moet doen is zorg dragen voor je huid. Denk aan gezond eten, veel water drinken en trouw een hydraterende crème smeren om de huid in optimale conditie te houden. "En onthou: alles wat slecht is voor de huid is ook slecht voor je tattoo. Je huid elke zomer laten verbranden, heeft op lange termijn zeker gevolgen!" 

Studio Palermo, Plantinkaai 24, 2000 Antwerpen.
12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dietrich donckers

  @ thomas dhont gij leeft duidelijk nog in de middeleeuwen man......

 • David van Dijck

  Tijd dat mensen het gewoon accepteren in plaats van een oordeel klaar te hebben staan. Als je een tattoo wilt, neem er een. Wil je het niet? Neem je er geen. Een tattoo hebben maakt je niet minder intelligent, minder vriendelijk of meelevend. Je bent wie je bent. Er is niks mis met een tattoo nemen gewoon omdat je ‘m mooi of cool vind. Go for it!

 • marie-claire de bosscher

  als iets niet moet doen omdat het met ouder worden slechter uit ziet, dan moet je gewoon niet geboren worden.... als je je huid en haren en nagels kunt verzorgen kun je dat met een tattoo ook, geen probleem.

 • Ramon Simon

  2 uur na tattoo een douche nemen en met huishoudrol of een zacht doekje de tattoo goed afwrijven zodat alle inkt afgespoeld is. In deze fase kan je u tattoo niet beschadigen en als alle inkt weg is krijg je geen korstjes wat meestal kleurverlies betekent. Geen folie maar propere losse kleding. Vaseline 2x per dag, uierzalf 3x, of wat ik gebruik: nivea 5x per dag. Daarna zon is gelijk aan sunblock. Zo een hele arm perfect genezen en na 10 jaar zoals nieuw.

 • Thomas Dont

  Een tattoo is marginaal.