Studie bewijst dat make-up je jonger doet lijken

Getty Images
Tijdens onze tienerjaren doen we flink ons best om ouder te lijken dan we in werkelijkheid zijn. Op een bepaald moment - meestal heeft tram 3 er iets mee te maken - maak je een draai van 180 graden en doe je er alles aan om je jeugdigheid te behouden. In beide gevallen kan make-up daar een handje bij helpen, zo blijkt uit een nieuwe studie die gepubliceerd is in het vakblad British Journal of Psychology.

Voor het onderzoek heeft Richard Russel, van de afdeling psychologie aan het Amerikaanse Gettysburg College, de krachten gebundeld met enkele wetenschappers van het Chanel Fragrance & Beauty Research & Innovation. Ze trommelden 32 vrouwen tussen twintig en zestig jaar op en namen foto's van de dames zonder make-up. Nadien werden ze opgemaakt door een professional en werden er opnieuw kiekjes gemaakt. 

Achteraf moesten meer dan 130 mensen de leeftijd van die vrouwen raden. Bij dames tussen 30 en 40 jaar zaten de proefpersonen er vaak boenk op. Twintigers met een opgemaakte snoet werden dan weer ouder geschat, veertigers en vijftigers jonger. Vooral make-up op de huid en rond de ogen maakt een wereld van verschil. Een kleurtje op de lippen speelt blijkbaar een kleinere rol. 

Dan werd hetzelfde experiment nog een keertje herhaald bij 189 nieuwe proefpersonen, maar deze keer moesten de vrouwen zichzelf opmaken. Opnieuw kwamen dezelfde resultaten naar boven. Vooral bij de vrouwen tussen 20 en 30 en dames ouder dan 50 viel het leeftijdsverschil op. 

Wil jij er ook wel jonger uitzien? Enkele tips. 

Overdrijf niet

Gekleurde vlekjes willen we natuurlijk het liefst verstoppen met concealer en foundation, maar dit maakt je velletje droog én kan je rimpels accentueren. Stip de oneffenheden lichtjes aan en gebruik foundation met mate. 

Focus op je ogen... 

Als je nog geen wimperkruller had, moet je die stante pede in huis halen. Gekrulde wimpers zorgen voor een open en dus jongere blik.

... maar gebruik de juiste oogschaduw

Metallic oogschaduw of oogschaduw met veel glitter laat je beter links liggen. Het glanzende of sprankelende goedje heeft immers de neiging om je lachrimpels te accentueren. Matte, zachte oogschaduw zal je veel beter flatteren.

Investeer in een lipgloss

Bij matte lippen denken we spontaan aan onze groottante die tijdens familiefeesten onsmakelijke kussen geeft. Veel beter voor een natuurlijke, jeugdige look is een likje glos met een nude kleur. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Devlaeminck

  Als een vrouw er mooier of jonger uit ziet met make-up zegt dat iets over hoe ze er uitziet zonder. In het echt dus.

 • Patrick Kelchtermans

  als je altijd make-up gebruikt en er dan eens een dagje geen tijd voor hebt, vraagt iedereen of je ziek bent of slecht geslapen hebt. Dus bezint eer ge begint, stoppen is moeilijk. Ik ken vrouwen die op zondag niks anders te doen hebben dan wat onkruid uitdoen in de tuin, maar daarvoor moeten ze zich wel eerst een uur opmaken, want buitenkomen zonder schmink is blijkbaar absoluut ondenkbaar.

 • Ingrid Cornelis

  ja, en als je het 10 jaar lang dagelijks gebruikt, ziet ge erna 10 jaar, 20 jaar ouder uit.

 • Roy Cooks

  Allee, was daar een studie voor nodig??? tja, onnodig geld wegsmijten is blijkbaar geen monopolie van onze regering(en)

 • Guy Bevers

  Zie je duidelijk bij carnaval .