Stijlicoon Jacqueline Kennedy: wat haar stijl voor de politiek betekende

Natalie Portman als Jacqueline in de biopic 'Jackie'.
kos Natalie Portman als Jacqueline in de biopic 'Jackie'.
Lang voor Michelle Obama droeg Jacqueline Kennedy de titel van stijlvolste Amerikaanse first lady. Naar aanleiding van de nieuwe biopic 'Jackie' zetten wij haar gevierde stijl nog eens in de bloemetjes. En die was politieker gekleurd dan je zou denken.

22 november 1963. Met haar man, president John F. Kennedy, komt
Jacqueline Kennedy aan in de luchthaven van Dallas. Hij breed lachend,
zij in haar roze mantelpakje en een roze pillbox hat. Het zal haar beroemdste outfit worden, want een uur later wordt John doodgeschoten op de achterbank van hun limousine en wordt Jackies deux-pièces besmeurd met bloedspatten.

Roze mantelpakje als politiek statement

Over dat historische moment en de vier loodzware dagen daarna gaat de biopic 'Jackie', met een Oscargenomineerde Natalie Portman als de rouwende first lady. Net als in real life speelt dat befaamde roze mantelpakje ook in de film een grote rol. In een scène zien we haar verslagen zitten in het presidentiële vliegtuig Air Force One, naast de kist van haar man, nog steeds in die bebloede kleren. Jackie weigerde pertinent zich om te kleden die dag. Ze wou het Amerikaanse volk met de neus op de feiten drukken: "Laat ze zien welk groot onrecht me aangedaan is." Het was niet meer dan een politiek statement.

Jacky in haar beroemde roze ensemble op de luchthaven van Dallas.
Getty Images Jacky in haar beroemde roze ensemble op de luchthaven van Dallas.

Niet-Amerikaanse kledingkeuzes

Maar dat was niet nieuw voor Jackie. Voor haar was mode altijd al een manier geweest om haar mening te ventileren en zelfs macht te verwerven. Toen John zich kandidaat stelde voor het presidentschap, zag zijn vader - de steenrijke zakenman Joseph Kennedy - goud in de mooie Jacqueline en wist hij meteen hoe hij dat politiek kon verzilveren. Het jonge koppel stond voor hoop en verandering. De vleesgeworden
symbolen van een progressief, jeugdig en daadkrachtig Amerika. Vader Kennedy vond dat Jackie er ook zo moest uitzien en sponsorde een
totaal nieuwe garderobe voor haar. Jacqueline zelf wou ook komaf maken
met de potsierlijke en volumineuze jurken die toen gangbaar waren. Veel
liever liet ze zich inspireren door de New Look van Dior, met silhouetten
die dichter aansloten bij het lichaam en de taille meer in de verf zetten. Ook die andere Parijse couturiers, Coco Chanel en Givenchy, hadden een grote klant aan haar. Maar voor de patriottische Amerikanen kon dat niet door de beugel. Achter hun textielindustrie stonden sterke lobbygroepen en er kwam kritiek op de on-Amerikaanse kledingkeuzes van Jackie. Het kon haar man de verkiezing kosten.

Getty Images

Opkomend talent Cassini

De reddende engel kwam er in de vorm van de Amerikaanse ontwerper Oleg Cassini, een notoire playboy die ooit verloofd was geweest met Grace Kelly. Cassini was een opkomende designer, niet eens een van de beste, maar door zijn omgang met de high society wist hij als hij geen ander wat Jacqueline als meest gefotografeerde vrouw ter wereld nodig had: outfits die haar in de spotlights plaatsten en er vanuit alle hoeken ronduit sensationeel uitzagen. En het werkte: John werd in 1961 ingehuldigd als jongste president ooit van de Verenigde Staten. Jackie was nog maar 31 en zette op stijlvlak in één klap de toon voor een hele natie in de sixties. Met dank aan Cassini.

Jackie was nog maar 31 en zette op stijlvlak in één klap de toon voor een hele natie in de sixties.

Legale kopies van Chanel

Vaak werkte de ontwerper met zachte pastelkleuren die hij liet contrasteren met hardere tinten. Hij kende ook de sterke punten van de first lady: haar slanke taille, die hij accentueerde met riemen en strikken. Hij liet haar ook veel mouwloze jurkjes dragen, de zogenaamde shift dresses. De twee omzeilden ook heel gewiekst de ban op Franse couture. Dat beroemde roze mantelpakje? Geen Chanel nee, maar een kopie. Veel van zijn ontwerpen voor mevrouw Kennedy stal Cassini met haar goedkeuring van haar geliefkoosde Franse ontwerpers of hij liet ze speciaal maken in Chez Ninon, een New Yorks modesalon dat legaal de rechten had om kopieën te maken van Chanel en co. Vaak werden de stoffen en de patronen zelf geleverd door de Franse couturehuizen. Dat Chanel meewerkte om het jasje in de nieuwe biopic te ontwerpen, zegt genoeg.

Getty Images
De mouwloze jurk was een favoriet van Jackie. Op officiële gala's ging ze soms voor strapless
Getty Images De mouwloze jurk was een favoriet van Jackie. Op officiële gala's ging ze soms voor strapless

Verplicht hoedje

Cassini was ook het genie achter de onvolprezen Jackielook: mantelpakje, klassieke handtas, witte lange handschoenen en als finishing touch een pillbox hat. Die hoedjes in de vorm van een pillendoos waren populair
in het leger en bij stewardessen, maar door Jackie vonden ze ook hun weg in het dagelijkse leven. Eigenlijk haatte ze hoofddeksels, maar Amerika had een bloeiende hoedenindustrie en een first lady die weigerde een hoed te dragen, was not done. De pillbox hat was dus ook een politieke toegeving, en het minste van alle kwaad. Het hielp ook dat de meeste van haar hoedjes ontworpen werden door de bekende couturier Halston. Voor haar al even iconische bouffantkapsel rekende Jacqueline op Kenneth Battelle, die ook Marilyn Monroe als klant had en daarmee de facto de eerste
celebkapper ooit was.

Jackie haatte hoofddeksels. De pillbox hat was een politieke toegeving.

Politieke boodschap

Door haar geroemde stijl kreeg de first lady elke dag immense persaandacht. Daarom droeg ze in het openbaar regelmatig een zonnebril, omdat die een barrière vormde tussen haar en het publiek. Het gaf haar de kans 'om mensen te bespieden'. Of om haar verdriet te verbergen toen JFK haar nog maar eens bedroog? Op zijn begrafenis had ze een sluier aan om een stuk van haar emoties af te schermen. Zelfs op die dag verkondigde haar outfit een politieke boodschap. Geen Amerikaans mantelpakje, geen creatie van Oleg Cassini, maar rasechte Frans couture. Van Hubert de Givenchy. Wat haar al die jaren ontnomen was, claimde ze terug, in de vorm van een lap stof.

Wilde Jackie O.

Na de dood van haar man was ze first lady af en bleven de mantelpakjes, hoedjes en handschoenen achterwege. In 1968 huwde ze met de rijke Griekse scheepsmagnaat Aristoteles Onassis, en zo brak het tijdperk
van Jackie O aan. Ze maakte de capribroek razend populair. Ze verscheen in zigeunerjurken en mannenpakken met strikbloezen. Dweepte met Pucciprints en sjaals van Hermès. En was onafscheidelijk van haar Gucci hobo bag, die ze zo vaak droeg dat het Italiaanse merk de naam veranderde in 'Jackie'. Van statig gesofisticeerd ging ze naar casual elegant. En altijd met een zonnebril op haar gezicht. Met op de zijkant steevast het logo van de Griekse sleutel - het symbool van eeuwigheid. Net als zijzelf. Passender kon bijna niet. Alsof ze toen al wist dat haar tijdloze stijlgevoel zoveel jaren later nog altijd miljoenen vrouwen zou inspireren ... en emanciperen.

Na haar huwelijk met Aristoteles Onnasis (rechts op de foto) leidde ze als Jackie O haar tweede leven, met veel bohoprints en zigeunerjurken.
Getty Images Na haar huwelijk met Aristoteles Onnasis (rechts op de foto) leidde ze als Jackie O haar tweede leven, met veel bohoprints en zigeunerjurken.