Sollicitatiegesprek? Met deze kleur maak je een goede indruk

thinkstock
Alsof een sollicitatiegesprek nog niet stresserend genoeg is, komt daar op voorhand ook al wat kledingstress bij kijken. Broek of rok, blazer of een gewone trui? Om alvast wat opties uit te sluiten, onthult onderzoek met welke kleur je een professionele indruk maakt.

Origineel is het niet, maar onderzoek bij 1.000 mensen over de invloed van kleur, wijst uit dat zwart een goede keuze is voor een professionele indruk. In vergelijking met andere kleuren, kom je zelfzekerder over (56%) op je gesprekspartner. 46% van de vrouwen en 64% van de mannen vindt dat je in het zwart het betrouwbaarst, serieust en meest capabel overkomt. Afhankelijk van het bedrijf kan je natuurlijk wel een speelse toets toevoegen, zoals een fleurige blouse op een zwarte rok of broek of een kleurrijk sjaaltje. Probeer zelf wat in te schatten op basis van het publiek dat werkt in het bedrijf waar je solliciteert.

Mijd roze

Wat draag je vooral níet? Roze wordt volgens het onderzoek afgeraden, omdat je daarmee minder intelligent overkomt. Bovendien quoteerden de ondervraagden het als minder gepast om aan te trekken naar dat soort gelegenheden. Opvallende kleuren zoals groen, geel, oranje en paars wekken de positieve indruk dat je vrolijk, leuk en creatief bent, maar zullen dan weer minder professioneel ogen. 

Alternatieven voor zwart

Geen fan van zwart of simpelweg niet veel zwart in de kast hangen? Dan tipt Business Insider grijs, donkerblauw of bruin als alternatieven. Ook die kleuren stralen vertrouwen, standvastigheid en zelfzekerheid uit, eigenschappen die je extra in de verf wil zetten bij een sollicitatiegesprek. Durvers kunnen ook voor rood gaan, wat macht en zelfvertrouwen uitstraalt. Afhankelijk van het effect dat je wil bereiken, zijn er dus nog andere opties dan het klassieke zwart.