Exclusief voor abonnees

Sebnem Günay: “Gigi en Bella Hadid dragen mijn truien”

Heeft een modelijn die haar naam draagt

Knoop de namen van Sebnem, Stien, Anne-Laure, Nina en Maaike in de oren: van deze dames zullen we nóg horen. Ze zijn jong en hebben heel wat in hun mars. Modeontwerpster: Sebnem Günay (24)

Ze groeide op in Beringen, maar na de humaniora verhuisde ze naar Istanboel, met één doel voor ogen: álles over mode leren. “Ik volgde fashion, design en technologie en ook fashionmarketing en patroon. Ik was 22, had niks te verliezen, en creëerde een eerste collectie, in kleine aantallen. Op mijn eerste onlinecollectie kreeg ik veel goeie reacties. Al tamelijk snel gingen Gigi en Bella Hadid een aantal stuks van me dragen.”

Hoe gebeurt zoiets?

“Heel toevallig. Ik had om drie uur ’s nachts een foto van hun stylist geliket op Instagram. Waarop zij mij een mailtje stuurden, met de vraag om foto’s van de collectie te sturen. Gigi heeft me toen 25 screenshots gestuurd: dat was zo goed als de volledige collectie. (lachje) Maar ik was uitverkocht en heb dus maar vier stuks kunnen opsturen. Bella heeft mijn jas gedragen, Gigi een trui en daarna ook een broek. Een droom!”

Wat doet dat met een beginnend merk?

“Dat zie je meteen aan de verkoop, hè. Maal duizend! Tien maanden nadat Gigi die trui gedragen had en online gepost had, heb ik die opnieuw moeten produceren, omdat ik elke dag zoveel mails kreeg. Ik noem ze sindsdien ‘de Gigi-trui’. (lachje) Ik had nooit gedacht dat ze die trui zouden dragen. Die celebs krijgen zoveel, waarom dan míjn trui? Sindsdien weet ik: eigenlijk kan álles, als je er maar in gelooft.”

Verkoop je jouw collecties ook in winkels?

“Voorlopig niet. Ik zoek de juiste winkels, in de juiste steden. Ik wil mijn kleren niet buitenhangen om ze buiten te hangen. Het moet passen in het concept. In België heb ik nog geen geschikte winkel gevonden. Ik ship het gewoon online: vandaag bestellen vóór zeven uur, en morgen vóór tien uur bij je thuis.”

Omschrijf je stijl eens.

“Jong, kleurrijk, fris, oversized maar toch cosy. Ik heb een dikke puffercoat, maar die is héél licht van gewicht: mensen die hem dragen zijn er gek van. Hij is sportief, maar met een zekere elegantie. Je kan hem op allerlei manieren dragen. Zelfs sexy.”

En is het betaalbaar?

“Ik vind van wel – toch zeker voor het ontwerp, de kwaliteit en de stof die je krijgt. Een trui kost 70 euro, een jas is iets duurder, rond de 200 euro. In elk pakket stop ik een paar gratis sokjes en een bedankkaartje. Ik wil mensen blij maken. Want ze vergeten de trui misschien op een dag, maar die sokjes niet. En als ze een retour willen doen, mogen ze de sokjes houden.” (lachje)

Waar worden je kleren gemaakt?

“In Turkije. Ik ken de taal. Dat gaat sneller. Ik woon in Istanboel, dus als er een probleem is, spring ik daar in mijn auto en rij ik naar het atelier. Ik heb alles zelf geleerd, van patroon tot design, en ik ken meestal de oplossing. Ik wil alles van dichtbij opvolgen. Mensen verwachten ook steeds meer modellen: in de wintercollectie zitten nu dertig stuks, in de zomer zijn het er veertig. En tussendoor maak ik basics. Ik ben altijd bezig.”

Als in ‘Ik ben een workaholic’.

“Ik doe niks anders dan werken. Ik heb geen ‘werkuren’. Ik werk minimaal tot acht uur ’s avonds, en ik neem de laptop mee naar huis om verder te doen. Het moet altijd blijven doorgaan. Op het werk komen er duizend vragen tot bij mij, thuis kan ik fatsoenlijk nadenken en probeer ik creatief te zijn. Ik moet uit de kosten raken, en wat ik verdien opnieuw investeren. Ik heb geen tijd voor sport, zelfs niet voor een sociaal leven. Heel af en toe doe ik wat pilates of ga ik eens naar de bioscoop. Maar ik ben sowieso een thuismens. Het liefst van al ben ik thuis, in alle rust. Ik ben gefocust op werk. En op mezelf: ik moet mentaal fris blijven, en mensen inspireren. Ik stel me elke dag de vraag: ben ik goed genoeg? En: wat kan er beter?”

Had je dit als twaalfjarig meisje gedacht?

“Mijn vader zei altijd: ‘Je hebt de blik om een zakenvrouw te worden.’ Maar dit had ik niet verwacht, nee. Ik heb een heel team onder me en ik moet ervoor zorgen dat die mensen elke dag werk hebben. Dat die met een loon naar huis gaan. Dat ik winst maak. Dat ik groter word. Zakendoen heeft me in no time volwassen gemaakt. Ik heb geen enkele hulp gekregen van mijn vader, die ook in de textiel zit. Hij produceert voor Zara, Topshop, Primark. Hij liet me gewoon los en zei: ‘Ik heb het destijds allemaal zelf moeten uitzoeken, nu is het jouw beurt om te tonen wat je kan.’ Hij zegt het vandaag tegen iedereen die het horen wil: ‘Sebnem heeft alles zelf gedaan.’”

Hoe zie je de toekomst?

“Waar ik nu sta, dat was al toekomstmuziek voor me. Maar ik droom van een aantal eigen winkels. Een conceptstore waar alles SEBNEMGUNAY is: van kleding over verlichting tot de geur als je binnenkomt.”

Ten slotte: welke celeb zou je dit jaar graag in jouw brand zien?

“Rihanna of Kendall Jenner. Haar zus Kylie Jenner had me gevraagd om iets op te sturen om te dragen op de NY Fashion week, maar ze paste er niet in. Ze heeft het teruggestuurd. Maar voor alle duidelijkheid: ik geef geen geld aan de celebs om mijn kleren te dragen. Daar zou ik me slecht bij voelen. Als ze iets van me dragen, dragen ze het omdat ze het mooi vinden.”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.