Schokkend of niet? Bont is terug

Fendi herfst 2015.
IMAXtree Fendi herfst 2015.
Karl Lagerfeld gaat haute couture uit bont maken, bloggers zoals Chiara Ferragni en Bryanboy poseren met een pelsmantel op sociale media, Chris Brown en zelfs North West dragen dierenhuiden en journalisten schrijven daarover lovende recensies. Echte bont is terug en lijkt wel getolereerd te worden door zowat de hele mode-industrie. Terecht of niet?

Toen in '97 Anna Wintour, hoofdredactrice van de Amerikaanse Vogue, een dode wasbeer op haar schoot geworpen kreeg door een dierenactivist, stond de modewereld op zijn kop. Het waren de hoogdagen van de anti-bont campagnes die nog jaren daarna bleven doorduren. Celebrities werden overgoten met bloed en ontwerpers zowaar gepest door PETA en andere dierenorganisaties. Maar zoals alles in de mode-industrie een comeback maakt, is nu ook bont terug. Designers gaan weer voluit en het lijkt wel alsof er weinig tegenreactie komt.

Madammen met een bontjas
Waar vroeger alleen gefortuneerde madammen zich bont konden veroorloven, ligt dat nu helemaal anders. Ten eerste kan je onder de € 50 al een vintage bontjas vinden in eender welke tweedehandswinkel. Ten tweede is de technologie zo ontwikkeld dat bont op zoveel verschillende manieren gebruikt kan worden, dat het lang niet meer alleen oubollige jassen hoeven zijn. Zelfs ketens verkopen nu bont, wat het imago enorm verjongd heeft.

Haute fourrure
Dit seizoen gebruikten massaal veel ontwerpers bont, je kon er amper naast kijken. Karl Lagerfeld doet er nu nog een schepje bovenop door een haute fourrure collectie aan te kondigen. Om het jubileum van Fendi te vieren zal hij voor het Italiaanse modehuis de eerste haute-couturecollectie voorstellen, met de nadruk op bont dus. Ook celebrities zoals Chris Brown, Kate Moss en zelfs kleine North West werden tijdens de modeweken gespot in een echte bontjas.

'We Are Fur'
Ondertussen is er ook een nieuwe organisatie 'We Are Fur' ontstaan die bont promoot. Ze doen dat onder andere in de vorm van fotoseries met bekende modehuizen zoals Versace en Dolce & Gabanna. Daarnaast gaan ze ook samenwerkingen aan met bekende modebloggers zoals Bryanboy en Gala Gonzalez (Amlul). Ze sommen zelfs redenen op waarom je bont moet dragen, omdat het ethisch verantwoord zou zijn, zo blijkt.

Niet iedereen
Uiteraard doen niet alle ontwerpers en modehuizen mee met de comeback van bont. Stella McCartney en Vivienne Westwood hebben bijvoorbeeld nog nooit echte bont gebruikt en het ziet er ook niet naar uit dat ze dat snel zullen doen. "Er is geen enkel excuus waarom je echte bont zou moeten dragen in dit tijdperk", aldus Stella. Ook ketens zoals H&M en Zara weigeren resoluut om echte bont te gebruiken.

Zijn we er klaar voor?
De vraag is natuurlijk of de gewone man op de straat wel klaar is voor deze bont revival. Bont mag dan wel hip en modieus zijn, het mooi vinden of het echt dragen is nog steeds een groot verschil. Ondertussen is de kwaliteit van namaakbont ook erg verbeterd. Vaak zie je niet eens een verschil meer, dus voldoet het perfect aan onze 'mode verlangens'. Ook zijn de anti-bont campagnes niet zomaar uit het collectief geheugen verdwenen. Filmpjes waarop te zien is hoe nertsen en cosoorten doodgeslagen worden, vergeet je nu eenmaal niet zo snel. Kan de razende modetrein tegengehouden worden, of gaat iedereen uiteindelijk toch overstag?

Fendi herfst 2015.
photo_news Fendi herfst 2015.
North West in een bontjas.
photo_news North West in een bontjas.