Exclusief voor abonnees

Schering en inslag: waarom Vlaamse vrouwen én mannen hun schaamhaar scheren

Shutterstock
Een toefje schaamhaar laten staan? Voor veel vrouwen én mannen blijft het nog steeds een no-go. Dat blijkt uit een onderzoek van de KU Leuven en Kaat Bollen. “We leven in een reinheidscultuur. Het wordt door onze strot geramd dat het hygiënischer is om je schaamhaar te scheren.” 

Je hebt 5% van dit artikel gelezen

Dit artikel is exclusief
voor abonnees.

Word ook abonnee en lees onbeperkt alle artikels. Meer dan 200.000 mensen gingen je voor.

 • Slechts €6,95 €4,95 per 4 wekenGeniet 1 jaar van deze voordelige prijs
 • Lees 4 weken gratisEn krijg onbeperkt toegang tot alle artikels
 • Stop wanneer je wilOok tijdens jouw proefperiode
Lees 4 weken gratis54 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • raf peeters

  @Andy De Schieter,nog nooit gehoord van mensen die bij zeer koude temperaturen werken in de nabijheid van poolgebieden waar -30 geen rariteit is dan laat je gerust je baard en snor staan tegen de kou als bescherming,(boorplatform) begrijpend le-zen is ook een gave.Overigens al iemand zich ooit afgevraagd waarom okselharen en schaamstreekharen niet tot aan de grond groeien als je helemaal niet scheert, geen nood die vallen vanzelf uit tussen haakjes ,van nature.

 • Dian Jans

  De mensheid evolueerde, schaamhaar is niet meer nodig en daarom bestaan er al mensen zoals ik, geen haar op armen , benen, oksels en tussen mijn benen ook geen haartjes . Niet weg gelazerd , gewoon niets gekregen daar. Dus ooit zal de mens geen haar meer hebben op zijn lichaam !

 • Andy De Schieter

  @raf peeters: bij -30 krijgen vrouwen ook niet plots een baard en snor omdat het beschermend zou werken. Uw redenering slaat dus op niets.

 • raf peeters

  @Lilly Daems,mis ,men scheert bij een operatie omdat haartjes nu eenmaal uitvallen en om te vermijden dat ze in de operatieve zone terecht zouden komen en ontste-kingen zouden veroorzaken wordt er geschoren,dat is de reden.

 • Koenraad Verstraeten

  Een "kaal kieken", zegt Luc. Wel, Luc het gaat om haren en bij een 'kieken" zijn het pluimen. Het staat gewoon 'cleaner'. En die haren houden inderdaad, zelfs als je regelmatig wast, een luchtje bij. En heeft dat schaamhaar een functie? Jawel, hoor. Dat je geen scheermesjes of dergelijke moet kopen en met je luie(harige) kont langer in je bed kan blijven liggen. Alles àf, ja!