Rond of traanvormig: welk van de 7 types borsten heb jij?

thinkstock
Borsten zijn er in alle maten en vormen, en het zit in de praktijk net iets genuanceerder in elkaar dan "groot" of "klein". Lingeriebedrijf Third Love bestudeerde verschillende boezems van dichtbij en identificeerde 7 verschillende types borsten bij vrouwen. Door jouw type te vinden, weet je meteen welk soort beha het beste bij je past.

1. Ronde borsten

Zijn jouw borsten even vol vanboven als vanonder, dan ben je gezegend met een mooi paar ronde borsten. Dames met dit type boezem hebben in principe geen voorgevulde beha's nodig en kunnen uit veel verschillende types kiezen.

2. "Oost West"

Dit type noemt het lingeriebedrijf "East West", wat betekent dat je tepels naar buiten wijzen. Ook als die tepels niet naar respectievelijk het oosten en het westen lijken te kijken, maar je borsten wel wat verder weghangen van het midden van je borstkas, dan zit je in deze categorie. Een t-shirt beha is dan een goede keuze, die ze iets dichter naar elkaar toe trekt en voor een gladde vorm zorgt.

3. "Side Set"

Zit er vrij veel ruimte tussen je beide borsten, dan heb jij waarschijnlijk een zogenaamd "Side Set"-paar. Deze zijn iets groter dan het Oost West-type hierboven, waardoor een plunge beha een perfecte optie is. Die liften de borsten een beetje en brengen ze dichter naar elkaar toe.

4. Assymetrische borsten

Bij de meeste vrouwen is de ene borst iets groter dan de andere, maar dat zie je niet altijd. Is het verschil wel duidelijk zichtbaar, dan heb jij een assymetrisch paar. Meestal is het verschil niet zo groot dat je speciale beha's moet dragen. Je kan eerst proberen experimenteren met verwijderbare vulsels, die je er maar aan één kant uithaalt.

ronde borsten, "Oost West", "Side set" en assymetrische borsten
Third Love ronde borsten, "Oost West", "Side set" en assymetrische borsten

5. "Smalle" borsten

"Smalle" borsten zijn dun bovenaan, voller onderaan en langer naar beneden toe dan ze breed zijn. Vaak zijn het kleinere cups die dit type borsten hebben. Een plunge beha met voorgevormde cups kan een subtiele lift geven en je borsten iets voller maken.

6. Klokvormige borsten

Klokvormige borsten (denk aan paasklokken, niet aan een wandklok) lijken wat op "smalle" borsten, maar dan met een grotere cupmaat. In de zoektocht naar een beha kies je best voor exemplaren die je voldoende steun geven.

7. Traanvormige borsten

Traanvormige borsten zien er exact zo uit als ze klinken: ze zijn rond, maar een beetje minder vol aan de bovenzijde. Dames die in het bezit zijn van dit soort borsten hebben geluk: bijna alle types beha passen mooi rond deze borstvorm.

"smalle", klokvormige en traanvormige borsten
Third Love "smalle", klokvormige en traanvormige borsten

Sexy Comes In All Shapes

Ook Hunkemöller lanceerde onder de noemer Sexy Comes In All Shapes bij ons al 4 types beha's, die niet alleen rekening houden met de grootte maar ook met de vorm van je borsten. Verder geeft lingeriebedrijf Third Love nog belangrijke tips mee bij het kopen van lingerie: zorg ervoor dat je borst mooi in de cup past, zonder dat er een gapend gat of "overhangende" borst zichtbaar is. Verder mag het slotje op je rug niet omhoog kruipen, maar past een beha pas goed als de band op de rug niet hoger komt te zitten dan aan de voorzijde.