Rokjesseizoen! Voorkom rode, schurende dijen met deze tips

thinkstock
Met dit heerlijke weertje kunnen we stellen dat het blote benenseizoen officieel gestart is. Een iets minder heerlijk neveneffect zijn die rode plekjes van tegen elkaar schurende dijen, die soms erg pijnlijk en vervelend zijn. Dermatologen geven 3 manieren om dit zomerse ongemak zo veel mogelijk in te perken.

Tenzij je over een spectaculaire thigh gap beschikt, heeft iedereen wel eens last van rode plekken tussen de dijen. Hogere temperaturen zorgen ervoor dat je gaat zweten, zeker op plekken waar huid tegen huid schurkt. Bij warm weer zorgt de wrijving van dijen of oksels die elkaar voortdurend raken tot een branderig gevoel, pijnlijke plekken en soms zelfs bloed. Maar dat hoeft geen domper op de zomerse vreugde te zijn, want je kan er zelf iets aan doen.

Hou het koel en droog

Een manier om rode schuurplekjes te vermijden, is de huid droog en koel houden, zegt dermatoloog Dr. Marie Jhin uit San Francisco. "In de zomer zweet je meer en het vocht op de huid maakt je kwetsbaarder voor schuurwondjes," legt zij uit. "Je bent ook actiever in de zomer, je beweegt meer, waardoor je nog meer zweet." De dermatologe raadt aan om een beetje babypoeder tussen de dijen of onder de armen aan te brengen, die het zweet absorbeert. Wacht wel even af welke reactie je huid hier op geeft, want het poeder kan ook afbrokkelen en de irritatie daarna erger maken. Zorg er verder ook voor dat je natte (zwem)kleren niet te lang blijft dragen na het zwemmen.

Smeren, smeren, smeren

Een andere manier om je dijen en oksels te beschermen, is door iets vets op je huid te smeren. Dr. Janellen Smith is professor dermatologie bij de University of California en zij is geen fan van de babypoeder methode. "Ik denk dat je net vet moet gebruiken. Smeer de vervelende plekjes in met Vaseline of een zalf die je gebruikt tegen luieruitslag bij baby's." Ook anti-wrijvingscrèmes die sporters vaak gebruiken op gevoelige plekjes, kunnen soelaas bieden. Het gaat erom de juiste methode te vinden die bij jouw huid lijkt te werken.

Pinterest

Kies de juiste kledij

Om wrijving te voorkomen kan het helpen om een barrière te creëren tussen de lichaamsdelen die tegen elkaar schuren. Wie graag rokjes of shorts draagt kan er voor kiezen om een spannende, elastische sportshort onder de kledij te dragen. Jhin adviseert daarnaast om losse kledij te dragen die van synthetische stoffen zijn gemaakt, eerder dan van katoen. Katoen absorbeert, waardoor het vocht vasthoudt in plaats van het te laten verdampen. Synthetische stoffen zijn dunner, lichter en veroorzaken minder wrijving.

Eerste hulp bij irritatie

Is het kwaad al geschied? Dan adviseert Jhin om een herstellende zalf te smeren, die geïrriteerde of beschadigde huid beschermt en verzacht. Kies voor producten zonder parfum, want die kunnen de huid nog meer irriteren. Blijven de rode plekken een paar dagen of worden ze erger, dan raadpleeg je best een dermatoloog.