Petitie dwingt Zara om kleren nu ook in maatje XXL te produceren

getty
Zara gaat vanaf nu ook een aantal kleren in maatje XXL oftewel maat 48 produceren. De Spaanse keten doet dit nadat een Spaans meisje een petitie hiervoor had opgestart die ondertussen al meer dan 100.000 keer ondertekend werd.

Een grote maat vinden in Zara is geen sinecure, zo kun je op de webshop amper kleren kopen groter dan maatje L. Maar verder dan maat XL produceert de winkelketen zelfs helemaal niet, en daar had de 19-jarige Spaanse Anna Riere schoon genoeg van. Ze startte vorig jaar een petitie op om de keten te dwingen ook kleren te produceren in maatje XXL, met succes.

"Zara zorgt er nu voor dat mensen met een grotere maat niet meer kunnen shoppen bij hen, en ze zeggen onrechtstreeks ook dat grote(re) maten geen normale maten zijn. Er moet kleding ontworpen worden voor mensen, niet voor stereotypen", aldus Riera. Door het succes van de petitie gaf Zara uiteindelijk (gedeeltelijk) gehoor aan wat het Spaanse meisje vraagt.

De Spaanse kledingketen produceert nu alvast een aantal kledingstuks ook in maatje XXL. En daar was duidelijk vraag naar, want volgens de Spaanse ELLE was een blouse in maat 48 binnen de 24 uur uitverkocht.