PETA-filmpje heeft impact: H&M schrapt angorawol

Lana Del Rey in angorawollen trui
H&M Lana Del Rey in angorawollen trui
De schokkende reportage van dierenrechtenorganisatie PETA over het lot van de langharige konijntjes op Chinese angoraboerderijen heeft zijn impact niet gemist. Modeketen H&M heeft besloten alle kleding van angorawol uit de rekken te halen.

Naast het schrappen van alle angorawollen kleren uit het aanbod, biedt H&M ook de mogelijkheid om alle kledingstukken waar de ondertussen beruchte wol in verwerkt zit, terug te brengen. Ook wie geen aankoopbewijsje meer kan leveren, krijgt het volledige bedrag terugbetaald, meldt de Nederlandse Elle.

Volgens de officiële verklaring van de Zweedse modeketen gaat het onverdoofd plukken van de konijntjes in tegen het beleid: "H&M accepteert niet dat dieren slecht worden behandeld. Wij accepteren alleen producten gemaakt van angorakonijnenhaar van boerderijen met een goede veehouderij. Wij controleren de angoraboerderijen van onze leveranciers regelmatig. Het plukken van haar is niet aanvaardbaar en niet in overeenstemming met onze Product Policy".

WE - C&A
Ook de Nederlandse modeketen WE wil eerst laten uitzoeken of zijn leveranciers, waarvan enkele in China, de angorakonijnen goed behandelen, zei een woordvoerster. WE bekijkt nog hoe het zal omgaan met klanten die kledingstukken met angorawol terugbrengen.

C&A laat weten te stoppen met het inkopen van kleding met angorawol totdat er meer duidelijkheid is over "deze beschuldigingen". Het concern zegt in een verklaring op dit moment niet op de hoogte te zijn "van eventuele schendingen van de rechten van dieren met betrekking tot angora in producten die zijn gemaakt in opdracht van ons bedrijf". Het winkelbedrijf zegt overigens maar een beperkt aantal producten met angora te verkopen.

Opgepast: de bijhorende video is niet voor gevoelige kijkers.

Angorakonijn.
THINKSTOCK Angorakonijn.