Parfum van kleur veranderd? Dit is de reden

Shutterstock
Ooit al naar een parfumflesje gegrepen dat je al een tijdje niet meer gebruikte wanneer je opmerkt dat de kleur wat donkerder is? Je instinct vertelt je misschien dat het parfum zijn beste tijd gehad heeft. Maar maak je geen zorgen, parfum wordt vaak vergeleken met goede wijn en evolueert doorheen de tijd. 

Waarom verandert parfum van kleur? “Natuurlijke ingrediënten in geuren zijn onstabiel. Dat is ook de manier waarop ze de geur gaan creëren”, legt Bee Shapiro van Ellis Brooklyn, een parfumontwikkelaar, uit. “Maar dat betekent dat die natuurlijke ingrediënten er ook voor zorgen dat je flesje er na verloop van tijd anders kan gaan uitzien.”

Baptiste Bouygues, medeoprichter van de natuurlijke parfumlijn ORMAIE PARIS voegt daaraan toe dat de ingrediënten in het parfum lichter of donkerder worden, zeker wanneer ze blootgesteld worden aan zonlicht of verschillende temperaturen. “Dit gebeurt pas na enkele maanden ... Wanneer je met natuurlijke ingrediënten werkt, is het normaal dat zaken evolueren.” 

Hoe lang blijft een flesje nu eigenlijk goed? 

Als we Google mogen geloven schommelt de houdbaarheidsdatum van een flesje parfum ergens tussen de 3 en 5 jaar, maar Jan Ahlgren, oprichter van de Vilhelm Parfumerie in New York nuanceert die getallen. “Als je jouw flesje correct bewaart en van zonlicht verwijderd houdt, kan parfum net als wijn zijn: dan wordt hij beter met de jaren. Dan kan hij na 5 jaar net op zijn best zijn,” legt Ahlgren uit. Wel adviseert hij om je flesjes altijd te bewaren in een afgesloten kast of schuif, ver weg van zonlicht of warmtebronnen zoals een chauffage.

Parfumexpert Chandler Burr gaat nog een stapje verder: “Ik bewaar mijn beste geurtjes in de koelkast, zodat ze langer meegaan. Licht, warmte en veranderingen in temperatuur en zuurstof kunnen de samenstelling van parfum veranderen. Een koelkast is dan een veilige en stabiele thuishaven voor je flesjes.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.