Opgelijst: deze grote modeketens maken mondkapjes en meer

Samen sterk: modemerken bewijzen dat ze voor meer goed zijn dan mooie kleren alleen.
Photo News Samen sterk: modemerken bewijzen dat ze voor meer goed zijn dan mooie kleren alleen.
Van handontsmetters tot mondmaskertjes: de grote modehuizen dezer wereld zetten zich in voor de bestrijding van corona. Wij somden de initiatieven voor je op. 

Het wereldwijde tekort aan mondkapjes wordt steeds dwingender. Grote modehuizen laten nu zien dat ze voor meer goed zijn dan mooie kleren alleen. Kering, een van de grootste spelers in modeland, beloofde een donatie van drie miljoen mondmaskers uit China aan Franse gezondheidsinstellingen. Yves Saint Laurent, Balenciaga en Gucci - allemaal onderdeel van Kering - zullen binnenkort beginnen met de productie van maskers. Modegigant LVMH, die merken als Dior, Fendi, Louis Vuitton en Givenchy huisvest, zal de Franse autoriteiten de komende weken dan weer voorzien van 40 miljoen exemplaren.  Prada beloofde gisteren 110.000 mondmaskers te maken tegen begin april. 

Ook grote meer ‘mainstream’ merken veranderen hun focus. Het van oorsprong Spaanse merk Zara doneerde al 10.000 chirurgische maskers en zal er tegen het einde van deze week nog 300.000 bijmaken. Mango, ook een Spaans merk, zal twee miljoen maskers verdelen over Spaanse ziekenhuizen en de H&M Groep wil beschermende kledij voor hospitalen en zorgverleners gaan maken. 

Ondertussen investeerden grote modemerken ook stevige bedragen in Italië. Zo maakt Moncler tien miljoen euro vrij voor de opbouw van een ziekenhuis in Milaan. Prada zorgt voor twee nieuwe intensieve zorgafdelingen in de grootste ziekenhuizen van de stad, Giorgio Armani doneerde ook een miljoen euro aan die hospitalen en Donatella Versace beloofde zo'n 200.000 euro aan één specifiek ziekenhuis: San Raffaele. In februari, tijdens het begin van de crisis, financierde Dolce & Gabana een studie rond het coronavirus, uitgevoerd door een universiteit in Madrid. 

Wereldwijd zetten ook kleinere merken hun schouders onder de coronabestrijding. Zo kondigde duurzaam ontwerpster Phoebe English uit Londen aan dat ze mondmaskertjes zou beginnen maken voor medische professionals.  
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Sandra Peeters

    Heel mooi, siert hen, maar dan... Je weet nu eenmaal hoe mensen zijn. Een gewoon gebruikt mondkapje dat zal netjes in de vuilbak of in de was op 60 graden belanden. Maar van een merk ook nog? Echt niet. Hoeveel idioten gaan dat willen bijhouden of zelfs vuilbakken voor leeggraaien. Veel mensen zijn idioot genoeg om dat te doen. En hoeveel gaan er zo nog bijkomend geïnfecteerd raken? Willen modehuizen helpen? Tof, merci, maar doe het zonder logo's en printjes of kleurtjes, anoniem dus.