Onderzoek naar zonnecrème nadat peuter brandwonden opliep

Facebook
Winkelketen Action heeft een onderzoek ingesteld na de melding van een moeder, die zegt dat haar kind ernstig verbrand raakte na het gebruik van de zonnebrandcrème van cosmeticagigant Garnier. Dat meldt rtlnieuws.

De vrouw plaatste onlangs foto's van haar tweejarige zoontje op Facebook, waarop te zien is dat het jongetje brandwonden heeft op zijn schouders, oren en rug. De moeder suggereert dat haar kind verbrand raakte nadat ze haar kind "met grote regelmaat" had ingesmeerd en het kind "lekker in de tuin had gespeeld".

"Ondanks het vele insmeren is mijn zoontje ernstig verbrand (lees: tot blaren aan toe!). Ik heb een klacht ingediend bij Action, die mij doorverwees naar Garnier zelf. Want die naam staat tenslotte op het product".

Houdbaarheidsdatum
Nog steeds volgens de moeder koopt Action haar zonnecrèmes vooral in het buitenland en is er weinig controle op de kwaliteit en de houdbaarheidsdatum van de producten. Ze stelt dat de zonnebrandcrème niet goed meer zou hebben gewerkt omdat de houdbaarheidsdatum verstreken zou zijn.

Action laat tegenover RTL Nieuws weten dat het product in kwestie, Garnier zonnespray factor 50 voor kinderen, in april dit jaar is verkregen via een groothandel. Die groothandel heeft de spray in 2013 gekocht van Garnier. Op het etiket staat geen houdbaarheidsdatum.

"Tot drie jaar houdbaar"
Garnier van zijn kant verklaarde tegenover de moeder dat hun zonneproducten tot drie jaar houdbaar zijn, en na drie jaar worden opgehaald en vernietigd. Gezien Action niet tot hun directe klantenbestand behoort, is dat met de bewuste zonnecrème wellicht niet gebeurd.

Het concern zegt verder dat L'Oréal, moederbedrijf van Garnier, inmiddels de spullen bij de moeder heeft opgehaald en dat er onderzoek naar gedaan wordt. Bij Action is het product inmiddels uitverkocht. De winkel gaat nu ook onderzoek verrichten op andere zonnebrandproducten.

"Geen beschuldigingen"
Al zijn er ook wel enkele randbemerkingen te maken, zoals enkele sites terecht aanhalen: moesten de ouders hier niet eerder iets van gemerkt hebben, als ze het kind zo regelmatig zouden ingesmeerd hebben? Hun verantwoordelijkheid mag dus niet onderschat worden. Andere belangrijke factoren zijn het huidtype van het kind of eventuele zonneallergieën die zich onaangekondigd kunnen ontwikkelen.

De vrouw zelf voegt er in haar bericht nog aan toe dat ze niet met een beschuldigende vinger naar Action of Garnier wil wijzen. Ze hoopt vooral ouders aan te moedigen goed te letten op de zonnebrandproducten die ze kopen om dergelijke incidenten te vermijden.

Facebook