Okselhaar bij vrouwen: scheren of laten floreren?

Ben Hopper / Facebook
Met zijn project 'Natural Beauty' wil de Londense fotograaf Ben Hopper de kwestie van okselhaar bij vrouwen aankaarten. Hij wil een discussie op gang trekken over het contrast tussen wat gemeenzaam als mooi en modieus wordt ervaren, de geschoren oksel dus, en de natuurlijke bos okselhaar. We zijn zeker dat ook jij daar een mening over hebt.

Volgend jaar is het een eeuw geleden dat Gilette scheermesjes voor vrouwen op de markt bracht. Toch is 2014 uitgeroepen tot 'Year of the Bush', en dan gaat het naast okselhaar uiteraard ook over schaamhaar.

Madonna en Cameron Diaz
Vijftien jaar nadat Julia Roberts voor controverse zorgde toen ze op de Londense première van de romantische komedie 'Notting Hill' haar behaarde oksels toonde, tonen vrouwen weer trots hun okselbosjes. Madonna postte vorige maand een selfie op Instagram waarop haar okselhaar te zien is met het bijschrift: 'Long hair, don't care'. Eerder verklaarde Cameron Diaz dat het idee dat vrouwen geen lichaamsbeharing nodig hebben hetzelfde is als zeggen: "Ik heb geen neus nodig".

En ook: recent zette American Apparel, de modeketen die op jonge vrouwen mikt, mannequins met opzichtige toefen schaamhaar in de etalages.

Gehersenspoeld door beauty-industrie
De aandacht die daarmee gepaard gaat, bewijst hoe gevoelig het onderwerp ligt. Fotograaf Ben Hopper wil daar op inspelen met een reeks zwart-witfoto's van mooie vrouwen met okselhaar. "Hoewel okselhaar natuurlijk is, werd het een statement. Waarom? Bijna een eeuw lang zijn we gehersenspoeld door de beauty-industrie die het verwijderen van lichaamsbeharing bij vrouwen aanmoedigt", stelt hij vast op zijn blog.

"Het is niet mijn bedoeling vrouwen te zeggen hoe ze zich mooi moeten voelen of hoe ze met hun lichaam moeten omgaan. Ik wil ook niet gezegd hebben dat ik wil dat vrouwen hun okselhaar moeten laten groeien. Ik denk gewoon dat het een optie is die niet mag uitgesloten worden. Ik wil dat mensen zich hierover vragen stellen".

Madonna zette deze foto op Instagram met het bijschrift: 'Long hair, don't care'.
Instagram Madonna zette deze foto op Instagram met het bijschrift: 'Long hair, don't care'.
Ben Hopper / Facebook
Ben Hopper / Facebook
Ben Hopper / Facebook
Ben Hopper / Facebook
Ben Hopper / Facebook