Neem een kijkje binnen in het gerenoveerde herenhuis van Onno

Karlijne Geudens
Toon me hoe je woont en ik zal zeggen wie je bent. Neem nu de herenwoning van Onno Hesselink. De passie voor kunst, muziek en Maserati’s kan je voelen. En kwaliteit zet er de toon.

Hoe ben je hier beland?

“Vijftien jaar geleden zocht ik een huis. Ik kende deze straat en heb Tervuren altijd al een aantrekkelijke plek gevonden om te wonen, in het groen en met de stad om de hoek. Eerder toevallig ben ik op dit charmante pand gebotst, een herenwoning uit de jaren 1920. Het ontwerp is van een architect die nog zes andere huizen in de straat tekende. Grote structurele veranderingen waren niet aan de orde, we hebben vooral van alles verwijderd: de vloeren, de valse wanden, de verlaagde plafonds … We hebben parket gelegd en de ruimtes opgefrist. Een stuk ingrijpender is de extra verdieping die we lieten bijbouwen: die ruimte doet nu dienst als bureau. Met een extra terras en uitzicht op de bomen is het er aangenaam werken. Ook de tuin kreeg een make-over.”

Kunst is prominent aanwezig in je tuin en interieur. Hoe evident is dat voor jou?

“Het moet gezegd, ik ben een kunstliefhebber. Ik bezoek graag galerijen, dat deed ik als kind al met mijn ouders, en ik volg enkele kunstenaars. Het fijne is dat je gaandeweg connecties ontdekt, je legt links met anderen. Op die manier groeit ook de collectie in huis. Ik ben een groot bewonderaar van de Brusselse kunstenaar Renato Nicolodi. Zijn werk verwijst naar de archetypische architectuur. In de leefruimte staat een sculptuur van hem en we hebben ooit samen een boek gemaakt. Zo’n tweemaal per jaar koop ik een kunstwerk in een galerij. Het grote werk aan de roze muur, van fotograaf Dirk Braeckman, bracht ik mee zonder overleg met mijn huisgenoten, als verrassing. Gelukkig viel het in de smaak, want subtiel is het niet. (glimlacht) In bijna elke ruimte hangt er kunst aan de muur. Sommige werken geef ik plaats, andere groepeer ik. Een boeiende bezigheid.”

Ook muziek krijgt een belangrijke plaats.

“Niet toevallig, muziek heeft altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Ik heb jaren de platenwinkel JJ Records gerund, in het centrum van Leuven. Als tiener liep ik er de deur plat en deels uit sentiment heb ik met een vriend de zaak overgenomen. Het was een fijne periode, maar na 22 jaar ben ik aan een nieuw, artistiek project begonnen. Werkplaats Walter is een werkplek in Anderlecht rond muziek en kunst. Naast mijn job als creative director bij LUON heb ik ook tal van platenhoezen ontworpen voor onder meer Buscemi en Vive la Fête. Toen ik hier kwam wonen, wilde ik een meubel waar ik mijn aanzienlijke collectie platen en cd’s in kwijt kon. Het ontwerp van de jonge ontwerper Pieter Maes is gebaseerd op het design van een transistorradiootje.”

Boeken over Maserati zat, en een kast vol modelauto’s. Ongetwijfeld nog een van je passies?

“Auto’s zijn nooit ver weg geweest. Ik groeide op in Nederland, vlak bij Circuit Zandvoort en mijn moeder werkte in een garage. Mijn hart begon pas echt sneller te slaan toen ik op een dag in Anderlecht een man uit zijn Maserati zag stappen, als was het een scène uit een Italiaanse gangsterfilm. Wat een stijl en elegantie! Een instant crush en een liefde die nooit overgegaan is. Maserati’s hebben lang een kwalijke reputatie gehad op vlak van kwaliteit, maar ik hou van hun charme en nukkigheid. Ik kocht mijn eerste Biturbo in 2003. Een drama. Toch volgden er later nog, waaronder de Ghibli 1, die ik met een carrossier opgelapt heb. De afgelopen drie jaar hebben we een Maserati Mistral gerestaureerd in Italië, een klassebak, genoemd naar een Franse wind die waait uit de Middellandse Zee. Ik heb me aangesloten bij een club. Het is fijn om die passie te delen met andere Maseratisti. Ja, er bestaat een naam voor. (glimlacht) Ons clubblad Drietand is grotendeels van mijn hand. Ik doe de lay-out, de fotografie en schrijf zelfs hier en daar een tekst.”

Door wie of wat laat jij je inspireren bij het inrichten van je huis?

“Uiteraard word ook ik onbewust beïnvloed door trends, maar wil daar niet slaafs aan toegeven. Daar ben ik te eigenzinnig voor. Voor mij primeren kwaliteit en tijdloosheid. Een treffend voorbeeld is de tafel met stoelen van meubelontwerper Jean Prouvé in de eetruimte. En de kast van Muller Van Severen in de zithoek. Af en toe laat ik me leiden. Na een bezoek aan Villa Cavrois in Croix reed mijn vrouw naar de verfwinkel om exact hetzelfde groen als in een van de ruimtes in de villa te zoeken. En er de muur in onze leefruimte mee op te fleuren. (lacht) We plannen dat soort architectonische parels bewust in als we op vakantie gaan. Ik hou enorm van het werk van de Finse modernistische architect en designer Alvar Aalto. We bezochten zijn huis in Helsinki. En Maison Louis Carré, net buiten Parijs. Bijzonder hoe hij met lijnen speelt en ingenieus verschillende materialen combineert. Een icoon!”

De jonge ontwerper Pieter Maes tekende de kast op maat van Onno’s uitgebreide muziekcollectie.
Karlijne Geudens De jonge ontwerper Pieter Maes tekende de kast op maat van Onno’s uitgebreide muziekcollectie.
Het donkere werk van fotograaf Dirk Braeckman komt tot zijn recht tegen de muur in millennial pink.
Karlijne Geudens Het donkere werk van fotograaf Dirk Braeckman komt tot zijn recht tegen de muur in millennial pink.
Maserati’s zijn een van de passies van Onno.
Karlijne Geudens Maserati’s zijn een van de passies van Onno.
Inspiratie voor het mintgroen vond Onno in Villa Cavrois, een modernistisch gebouw in Roubaix.
Karlijne Geudens Inspiratie voor het mintgroen vond Onno in Villa Cavrois, een modernistisch gebouw in Roubaix.
De tuin werd heraangelegd en de bovenste verdieping van de woning is nieuw.
Karlijne Geudens De tuin werd heraangelegd en de bovenste verdieping van de woning is nieuw.
Karlijne Geudens
De terrastafel is een ontwerp van Pieter Maes voor Tribù.
Karlijne Geudens De terrastafel is een ontwerp van Pieter Maes voor Tribù.
Ook in de kamer van dochter Emilie hangt kunst. Daar sieren haar eigen werkjes de muur.
Karlijne Geudens Ook in de kamer van dochter Emilie hangt kunst. Daar sieren haar eigen werkjes de muur.

Wie is hij?

• Onno Hesselink (51)

• getrouwd met Els (41), papa van Emilie (20) en Timmo (18)

• creative director en partner bij LUON, een marketingagentschap

• woont in een gerenoveerd herenhuis in Tervuren

• houdt van kunst, muziek en Maserati’s

Karlijne Geudens2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Philomena Vanderweyen

    Hou wel van die"oude" huizen,mooi en warm gerenoveerd.

  • Erik R.A. Correwyn

    Eigen werkjes van de dochter? Het meest rechtse is duidelijk een ingekleurde ets van Pierre Alechinsky!