Nederlandse feministe: "Dat vrouwen meer moeten betalen dan mannen voor een knipbeurt is discriminatie”

ANP
Het College voor de Rechten van de Mens, een onafhankelijke toezichthouder op de mensenrechten in Nederland, buigt zich vandaag over een opmerkelijke vraag:  betalen vrouwen straks evenveel voor de kapper als mannen?  Feministe Winnie Hänschen heeft de zaak aangespannen. Zij vindt het niet kunnen dat vrouwen, ongeacht hun haarlengte, bij veel kapperszaken meer moeten betalen dan mannen.

Volgens de Nederlandse maken kapperszaken zich in hun prijsstelling op grote schaal schuldig aan ongelijke behandeling op grond van geslacht. Dat is verboden volgens artikel 1 van de Nederlandse Grondwet. Daarom heeft ze een aanklacht ingediend tegen Cosmo Hairstyling en Tony & Guy, die zich vandaag voor het College voor de Rechten van de Mens, gevestigd in Utrecht, moeten verantwoorden. Dat schrijft De Volkskrant.

Hänschen schreef in haar 
blog van september 2019 het volgende over haar strijd tegen gelijke kniprechten: ‘Goed, en het zijn maar kappers en het gaat alleen maar om iets lulligs, maar dan is het maar iets lulligs; al wordt het mijn dood, ik zal strijden voor rechtvaardigheid en gelijkheid voor alle mensen met haar op hun hoofd’.

Rechtvaardigheid

Op een dag dat alles tegenzat, zo schrijft de feministe, had ze online een afspraak willen maken bij de kapper. Haar oog viel op de prijslijst. En de verschillen daarop. ‘Mijn eigen kapper was niet beschikbaar, dus werd het een online zoektocht naar welke kapper de gelegenheid zou krijgen mij uit mijn eigen hoofd te trekken. En daar was het. De prijslijst’, schrijft Hänschen. ‘Nog voordat ik er erg in had, voordat ik me realiseerde dat ik gewoon iets meer rechtvaardigheid wil in de wereld, had ik al een melding ingediend bij het College voor de Rechten van de Mens, met daarin een hele lijst van kappersketens die voor vrouwen andere prijzen hanteren dan voor mannen.’

Uitspraak

Als het College voor de Rechten van de Mens over acht weken in het voordeel van Hänschen uitspraak doet, betekent dat niet dat alle kappers hun prijzen meteen moeten bijstellen: de uitspraak is niet juridisch bindend. Maar volgens het College zelf leidt een uitspraak in 80 procent van de gevallen wel tot actie bij de verweerder. 
43 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erwin Nijs

  Dringend ook de verzekeringsmaatschappijen aanklagen dan, want die rekenen al jaren meer aan voor een autoverzekering voor mannen onder de 26 dan voor vrouwen onder de 26.

 • Cindy Verschave

  Zeg eens iets waar vrouwen niet in gediscrimineerd worden..

 • raf peeters

  @DIRK VANGOSSUM,juist beste ,waar gaan we naartoe als men bedenkt dat ik amper 10 minuten op een kapper stoel zit en dan 21€ kan betalen,wat dit aan een uurloon is kan men zelf uitrekenen .Mijn garagist met een uurloon van 120€ is zelfs goedkoper en juist ,als ze maar een kwartier of dertig minuten werk hebben in een garage betaal je ook maar een kwartier,dus betalen per 5 minuten is geen slecht voorstel.

 • Sanne Vermeulen

  Misschien is dat omdat ze bij vrouwen vaak meer werk hebben dan bij mannen? alleen logisch

 • DIRK VANGOSSUM

  De kapper of kapster betalen per schijf van 5 minuten, en voor de producten die hij/zij gebruikt. Opgelost.