Mango kopieert schaamteloos jurkje (en waarom kleine labels hier niets tegen kunnen doen)

Mango
Wederom ophef in de modewereld. Modeketen Mango heeft een jurk van het kleine label Attico bijna klakkeloos gekopieerd. Helaas is het niet de eerste keer dat we over gelijkaardige situaties berichten, maar het blijft blijkbaar moeilijk voor grote ketens om zelf met unieke ontwerpen op de proppen te komen.

Dat grote modeketens zich inspireren op wat grote ontwerpers op de catwalk doen, is al langer zo. Maar in een modesysteem waarin sneller en meer de norm is, was het een kwestie van tijd voor er weer eens een ontwerp van een 'klein' onafhankelijk label letterlijk gestolen zou worden. Deze keer heeft niet Zara maar zusje Mango zich schuldig gemaakt aan het namaken van een van de designs van het Italiaans label Attico. Dat merk werd niet zo lang geleden opgericht door streetstyle sterren Giorgia Tordini en Gilda Ambrosio.

Slachtoffer van dienst is deze keer een zijden minijurkje met prachtige oosterse borduursels op. Hoewel de borduursels op het nagemaakte jurkje niet exact hetzelfde zijn, zie je de gelijkenissen in het design wel overduidelijk. Door een paar details te veranderen, zorgt Mango er trouwens voor dat ze veel moeilijker gerechtelijk vervolgd kunnen worden. Al hoeven ze zich sowieso niet al te veel zorgen te maken, kleine onafhankelijke labels zoals Attico hebben zelden het geld om te procederen, laat staat tegen textielreus Inditex waar Mango, maar bijvoorbeeld ook Zara deel van uitmaakt.

Hieronder zie je links het originele ontwerp van Attico, rechts de kopie van Mango.

Attico/Mango