Mag je zonnecrème van vorig jaar nu wel of niet gebruiken?

Shutterstock
Na lang wachten is de zon eindelijk in ’t land, en hoe! Tijd om flink te beginnen smeren dus, maar mag je die tube van vorig jaar nog gebruiken?

Hoogstwaarschijnlijk heb je nog een tube (of twee, drie) zonnecrème van vorig jaar in huis liggen. Mag je daarmee ongestoord aan het smeren, of investeer je toch beter in een nieuwe verpakking? Ann Lievens van Test-Aankoop: “Op de meeste zonnecrèmes staat dat ze tot twaalf maanden na opening goed blijven. De zonnecrème die je vorige zomer bent beginnen te gebruiken, is volgens die redenering dus bijna rijp voor de vuilnisbak.”

Zonde, vindt Lievens, en daarom nam ze met Test-Aankoop vorig jaar de proef op de som. “We testten vijf kwalitatieve zonnecrèmes met beschermingsfactor (SPF) 50+ voor kinderen: Eucerin Kids Sun, Nivea Sun Kids, Garnier Ambre Solaire Kids, Solait Kids en Aptonia Kids. Een jaar later testten we ze opnieuw, nadat we de omstandigheden op vakantie nagebootst hadden (bewaring bij een lage temperatuur zoals in het vliegtuig, bij hoge temperaturen en in de zon, regelmatig openen gedurende twee weken ...). Uit de test bleek dat alle producten nog altijd een beschermingsfactor (SPF) 50+ en doeltreffende uv A-bescherming boden. Onze test toont dus aan dat zonnecrèmes mogelijk langer bruikbaar blijven.” 

Er is natuurlijk wel een belangrijke voorwaarde: let er op dat je de zonnecrème goed bewaart. “Laat hem na gebruik niet openstaan en zet de fles of tube in de schaduw. Bewaar hem na de vakantie bij kamertemperatuur op een droge en koele plaats uit de zon.Twijfel je of de zonnecrème nog goed is, ruik er dan eerst eens aan. Als hij stinkt, kan je hem beter weggooien. Kijk ook naar de textuur. Als de crème niet meer egaal is en er vreemd uitziet: weg ermee! Maar als die nog hetzelfde lijkt, kan je hem probleemloos verder gebruiken.”
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Cindy Verkindere

  Inderdaad heel erg bedankt, heb nog een tube liggen van vorig jaar

 • Sarah Bocklandt

  Super. Bedankt om deze testresultaten met ons te delen! We gooien al genoeg weg

 • Hanne Koek

  Had ik wel gedacht. Bedankt voor dit te bevestigen.

 • Antoon Soetens

  Na 12 jaar onderzoek is mijn conclusie: als men iets op de huid wriift dan moet het eetbaar zijn, want door het osmose effect dringen er cellen naar binnen. Bijgevolg enkel eetbare producten mogen op de huid aangebracht worden, zoals Aloë Vera die de huid beschermt en voedt.

 • Raymond van Dooren

  Goed artikel!