Kunstenares beschuldigt Zara van plagiaat: "Dit zijn mijn ontwerpen!"

twitter
Illustrator Tuesday Bassen uit Los Angeles beschuldigt de Spaanse kledingketen Zara ervan haar ontwerpen zonder toestemming nagemaakt te hebben. Dat deelt ze in een verontwaardigde post op Twitter. Het gaat om ontwerpen van patches om op kledij te strijken. Zara ontkent de beschuldigingen van de zelfstandige kunstenares.

Met een post op Twitter klaagt de 27-jarige Tuesday Bassen aan dat Zara haar ontwerpen voor strijkpatches zou gestolen hebben, zonder toestemming of vergoeding. Tuesday is een zelfstandig ontwerpster die al werkte voor onder meer Urban Outfitters, Adidas en Nike. "Soms is het rot om een artiest te zijn, omdat bedrijven zoals Zara je voortdurend in de zak zetten en het dan ontkennen."

Tuesday Bassen on Twitter

"Geen schijn van kans"

Tuesday liet een advocaat een brief sturen naar Zara, maar de keten reageert volgens de artieste dat ze geen schijn van kans maakt in deze zaak. Zij is een individuele kunstenares en Zara een enorm bedrijf, klinkt het. "Hou er rekening mee dat er maar een paar van dit soort klachten zijn, terwijl gemiddeld 98 miljoen mensen elke maand naar de website van Zara surfen," schrijven de advocaten van Zara in een antwoord. Hieronder zie je een stukje van de originele brief: 

Tuesday Bassen on Twitter

Dure zaak

Dat gelijkaardige ontwerpen van de hand van Tuesday zijn, kan je zien in haar webshop. De artieste plant nog verder actie te ondernemen tegen Zara, maar beseft dat het haar handenvol geld zal kosten. Zelfs de brief naar Zara alleen al kostte haar naar eigen zeggen 2000 dollar. Het is overigens niet de eerste keer dat Zara van kopieergedrag beschuldigd wordt.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.