Kritiek op A&F: blogster toont dat aantrekkelijk en dik wel samen passen

The Militant Baker
Liora K Photography The Militant Baker
Vorige week maakte Mike Jeffries, de ceo van kledingmerk Abercrombie & Fitch, bekend dat alle stukken boven maatje 40 uit de rekken gehaald worden. Met andere woorden: 'dikke vrouwen' zijn niet langer welkom in de winkel. De maatregel leidde uiteraard tot heel wat reacties, waaronder die van blogster Jes Baker. Zij schreef een open brief aan de ceo, samen met een reeks spottende reclamefoto's voor A&F. Dat staat bij haar niet voor Abercrombie & Fitch, maar wel voor Attractive and Fat.

"Ik betwist de scheiding van aantrekkelijk en dik. Volgens mij zijn die twee perfect verenigbaar, wat jij ook gelooft", klinkt het op de blog.

"Het enige wat je gedaan hebt met je uitspraken (over slank en knap zijn en enkel XL en XXL aanbieden voor mannen) is het versterken van het concept dat dikke vrouwen sociale mislukkelingen zijn, waardeloos en ongewenst. Je verontschuldiging verandert daar niets aan", staat te lezen.

Attractive and Fat
Om het allemaal nog wat duidelijker te maken, poseert de blogster zelf in een large T-shirt met het logo van Abercrombie & Fitch. Op andere foto's uit de fake reclamecampagne is ze vol zelfvertrouwen te zien met het mannelijke model John C. Shay in de poses die we kennen van de echte A&F-campagnes. Het enige wat ontbreekt is het logo van het merk, dat voor de gelegenheid vervangen werd door 'Attractive and Fat'.

Doelgroep
Afgelopen vrijdag reageerde ceo Jeffries al op de beschuldigingen dat A&F geen dikke mensen meer in zijn winkels wil. "Abercrombie & Fitch is een aspirationeel merk dat zoals de meeste kledingmerken zijn marketing richt op een bepaalde doelgroep klanten", schreef hij op de Facebookpagina van het merk.

Dat hij daarmee knappe mensen bedoelt, blijkt uit een interview met 'Salon' uit 2000. "Wij huren knappe mensen in voor onze winkels, omdat aantrekkelijke mensen andere knappe mensen aantrekken. Wij focussen ons op coole mensen die er goed uitzien en op niemand anders", klonk het toen.

A&F huurt alleen knappe mensen in.
EPA A&F huurt alleen knappe mensen in.