Kenners over stiletto’s van prinses Elisabeth: “Nu is ze geen meisje meer, maar een vrouw”

Princes Elisabeth
Photo News Princes Elisabeth
Ze schoof 10,3 centimeter onder haar hielen, en hup, de voeten van kroonprinses Elisabeth stonden plots wel heel erg in de kijker. "Je eerste hakken dragen, dat is het moment waarop een meisje een jonge vrouw wordt", stellen kenners. "Ze begint nu met een wit blad."

Af en toe wierp de kroonprinses een blik naar beneden, zondag aan de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal. Alsof ze, net als de rest van ons land, zelf nog onder de indruk was van dat nieuwe accessoire aan haar voeten. "Bijzonder geestig", vindt styliste Linda Van Waesberge de felblauwe stiletto's van Gianvito Rossi, hakhoogte 10,3 centimeter. "Onder die jurk kon ze evengoed sneakers dragen, voor een jeugdige uitstraling. Maar de prinses maakte duidelijk een klik en kiest nu voor haar eigen stijl: vrouwelijk, elegant, maar niet truttig. En dat met het nodige zelfvertrouwen - niet min op die Brusselse kasseien - zonder pretentieus te zijn. De schoenen stonden haar geweldig en wellicht dacht ze zelf ook wel: 'Zie mij hier nu staan, zonder om te vallen!' Dat maakt haar sympathiek. Sowieso heeft de kroonprinses daarvoor moeten oefenen, net als iedereen."

Naaldhakken en Brusselse kasseien: geen gedroomde combinatie. Maar Elisabeth hield dapper stand.
Photo News Naaldhakken en Brusselse kasseien: geen gedroomde combinatie. Maar Elisabeth hield dapper stand.

De meningen over stiletto's - vernoemd naar het gelijknamige mes en enkel verwijzend naar schoenen met een dunne hak, met open of gesloten neus - zijn, zelfs onder stylisten en ontwerpers, verdeeld. Voor de ene vrouw staat de schoen voor elegantie, de andere verkiest een plat paar of een iets gemakkelijker te hanteren blokhak. "Her en der duikt de vraag op of stiletto's ten dode zijn opgeschreven", aldus Van Waesberge. "En toch blijkt het nog steeds een juiste keuze voor een elegant silhouet. De schoen symboliseert kracht en zelfvertrouwen. Wie zich niet goed in z'n vel voelt, doet geen stiletto aan. Wel wie 's ochtends opstaat met het gevoel van: 'Yes, we vliegen erin!' Je benen zien er langer uit en de schoen verbetert ook je houding. Je loopt automatisch rechtop, want anders val je om."

Galabal

Met haar achttiende verjaardag in het vooruitzicht was het voor de kroonprinses ook het ideale moment om de hooggehakte sandalen uit de kast te halen. "Mijn eerste paar droeg ik in het eerste jaar aan de unief", herinnert Virginie Morobé, ontwerpster van een eigen schoenenmerk en al jaren thuis in het 'hogehakkenvak', zich nog. "Vooral wanneer meisjes van 16 à 17 tegenwoordig voor het eerst naar een galabal gaan, kiezen ze voor een eerste hakje. Voor een meisje betekent dat de overgang naar een jonge vrouw. Elisabeth en haar ouders dachten sowieso: 'Ja, die hak kan nu wel, voor deze gelegenheid. Ze wordt nu eenmaal 18.'"

"Ik las de reactie van een man die schreef dat zijn 17-jarige dochter nooit zulke schoenen zou mogen aandoen", gaat Van Waesberge verder, "maar zijn dochter is wellicht geen prinses die op de nationale feestdag door het hele land aangestaard wordt. Toch gelden er eigenlijk geen regels voor meisjes van 17, of ze nu prinses zijn of niet, behalve dat ze er mooi mee staan, toch?" Voor de styliste begint de kroonprinses nu met een wit blad. "Ze zoekt een stijl waarmee ze in de openbaarheid kan komen. Zolang ze maar niets op haar hoofd zet. Daar is ze dan weer te jong voor."
39 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jo Van Caenegem

  Wat voor een rare cultuur leven wij toch hé?! Iemand zo opvoeden... enfin, ik word het maar niet gewoon. Het is wel zeker dat ze de gezegende leeftijd van 100 zal halen zo, natuurlijk, misschien zelfs méér, het is haar gegund hoor. Het leven onder een glazen stolp.

 • Rudolphe V.DeBaere

  Tiens volgens "Het werd zomer" van Rob De Nijs moet er wel wat anders gebeuren opdat ze vrouw zou zijn (of de jongen man wordt) ...

 • oswald billiet

  Zij reageert zoals alle volwassen tieners: experimenteren en wat gewaagdere dingen aanwenden. 't Is een teken dat ze gezond is. Maar ook een bewijs dat haar ouders niet bekrompen zijn en ze haar niet dwarszitten. Der stiletto's gaan weer de winkel uitvliegen.

 • Toran Korshnah

  En wat voor een vrouw. Waarschijnlijk de eleganste prinses die we ooit gehad hebben.

 • Marcel Peeters

  Hoge hakken voor een vrouw zijn mooi en elegant maar voor mij zijn man en vrouw gelijk. Waarom moet een vrouw zich pijnigen om een man te plezieren. Wij mannen zien er ook niet altijd goed uit.