Ken jij de nieuwe ontwerper die met H&M samenwerkt ook niet? Dit moet je weten

Erdem Moralioglu is hier te zien in het midden op de foto.
H&M Erdem Moralioglu is hier te zien in het midden op de foto.
Vorige week donderdag onthulde H&M een nieuwe designersamenwerking met Erdem Moralioglu, de in Londen wonende ontwerper. Hoewel beroemdheden en fashion insiders dol zijn op de creaties van zijn modemerk Erdem, doet bij velen zijn naam nog geen belletje rinkelen. Daarom even op een rijtje wat je moet weten voor je in november gaat kamperen voor een filiaal van H&M. Want ja geloof ons, dat zul je gaan doen.

Jessica Alba, Kate Middleton, Alexa Chung, Michelle Williams, Keira Knightley en Emma Watson, het aantal Erdem-fans onder beroemdheden is schier oneindig. En ook in modekringen worden de creaties van de Canadees uit Montreal met Turkse roots steevast op lof onthaald. Bij het grote publiek is zijn naam echter minder bekend, zeker in vergelijking met eerdere designersamenwerkingen van H&M zoals Balmain, Kenzo en Alexander Wang. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Erdem Moralioglu leerde de modestiel aan de Ryerson University in Toronto, waar hij een bachelor in de mode haalde. In 2000 verhuist hij van Canada naar Engeland. Hij doet een korte stage bij Vivienne Westwood en versiert daarna een beurs aan Royal College of Art, daar studeert hij drie jaar later met glans af. Diane von Furstenberg biedt hem vervolgens een job aan in New York, maar na een jaar mist hij Londen al te hard en keert hij terug naar de Britse hoofdstad. In 2005 start hij zijn eigen label: Erdem.

Bloemenprints
Erdem wordt ook wel eens de koning van de bloemenprints genoemd en als je zijn ontwerpen bekijkt weet je meteen waarom. Zijn handelsmerk zijn dan ook adembenemende jurken met bloemenmotief op, perfect voor avondfeesten en chique etentjes. Geen wonder dat de sterren zo vaak in zijn creaties gespot worden. Zelf beschrijft hij zijn stijl als kleurrijk, optimistisch, vrouwelijk en met een voorliefde voor vreemde objecten.

3 looks uit de herfst/winter 2017 collectie van Erdem.
Bruno Press 3 looks uit de herfst/winter 2017 collectie van Erdem.

Die stijl leverde de ontwerpen in de loop van de jaren al verschillende prijzen op. Zo won hij dit jaar nog de titel van Designer Of The Year op de Britse Elle Style Awards. Eerder ging hij bijvoorbeeld ook al lopen met de British Fashion Council's Fashion Forward Award, de British Fashion Council's New Establishment Award en de British Fashion Council's Womenswear Designer of the Year Award.

Het is overigens niet de eerste keer dat Erdem de handen in elkaar slaat met een ander modebedrijf. In 2011 ontwierp hij voor de luxewebshop Net-a-Porter al een collectie en een jaar later ontwierp hij een aantal T-shirts voor de Britse keten Topshop. De collectie die hij samen met H&M creëert is op 2 november beschikbaar in geselecteerde winkels en op hm.com.

Kate Middleton, Alexa Chung met de ontwerper en Sienna Miller, allemaal in een jurk van Erdem.
Bruno Press/Photonews Kate Middleton, Alexa Chung met de ontwerper en Sienna Miller, allemaal in een jurk van Erdem.Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels