Je favoriete jeans gaat er binnenkort misschien helemaal anders uitzien

Shutterstock
Je hebt ze vast en zeker al eens opgemerkt: die kleine metalen studs op je jeanszakken. Zowat elke jeans is voorzien van de metalen knopjes, maar toch is het goed mogelijk dat ze binnenkort voltooid verleden tijd zijn.

In de jaren 1870, toen arbeiders voor het eerst denim naar het werk droegen, viel op dat de jeansstof snel scheurde. De kleine, cirkelvormige metalen knopjes, die ook wel klinknagels genoemd worden, werden in het leven geroepen om het euvel op te lossen. Ze vormden ook de basis van het gepatenteerde ontwerp van Levi Strauss in 1873.

Deze klinknagels zullen binnenkort misschien niet meer gebruikt worden op jeans.
Getty Images/iStockphoto Deze klinknagels zullen binnenkort misschien niet meer gebruikt worden op jeans.

Maar die zijn volgens de Ellen MacArthur Foundation, die richtlijnen voor duurzame jeans opstelt, overbodig geworden. “De kwaliteit van het stikwerk is er zo op verbeterd dat de knopjes er nu eigenlijk puur decoratief staan”, vertelt Francois Souchet van de Ellen MacArthur Foundation. Om verspilling en de vervuilende impact van de denimindustrie te verminderen, moeten die metalen knopjes dus verdwijnen of tot een minimum beperkt worden.

Daarnaast staat er in de richtlijnen te lezen dat jeans tenminste 30 wasbeurten moet overleven, dat ze gemaakt moeten zijn van cellulosevezels via regeneratieve of organische methoden en vrij moeten zijn van gevaarlijke chemicaliën. Afwerkingsmethoden zoals zandstralen, steenafwerking en het gebruik van kaliumpermanganaat (een oxidatiemiddel dat vervaagt) zijn ook verboden volgens de nieuwe richtlijnen.

“De manier waarop jeans vaak geproduceerd wordt, veroorzaakt een grote afvalberg en is erg vervuilend, maar dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn”, aldus Francois Souchet van de Ellen MacArthur Foundation.

Bij het maken van de nieuwe richtlijnen werden meer dan 40 denimexperts betrokken, waaronder merken als Tommy Hilfiger, Gap, Lee en Vero Moda.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Patrick Coen

  Dan zijn het dus geen spijkerbroeken meer.

 • Emi De graeve

  ik heb gelukkig nog een goede voorraad onverslijtbare en ik doe dus niet mee.

 • Benny Steeman

  dat weten we dan ook weer

 • Bert Verlooy

  30 keer wassen. Ik heb hier nog jeans liggen van de jaren 90 die enkel onderaan wat gerafeld zijn. Dit zijn nog steeds goede werkbroeken. Als k nu met een nieuwe jeans tegen de hoek van een bureau loop is de stof al beschadigd. Nu gaan ze de metalen ringetjes verwijderen vanwege de milieu-impact. Wat een grap: de levensduur van uw broek zal er niet mee stijgen. En in plaats voor te kiezen voor 100%katoen of hennep verrijken ze de stof met viscose wat milieubelastend is bij de aanmaak. Duurzaam?