Is een goedkope wollen of kasjmieren trui even goed van kwaliteit als een dure?

Foto door Joanna Nix via Unsplash
Ooit waren kasjmier, mohair of wol exclusief, maar tegenwoordig koop je ook bij de grote modeketens items in deze luxe stoffen. Zijn de goedkope stuks even goed van kwaliteit of investeer je toch beter in een exemplaar met een hoger prijskaartje?

Voor een wollen trui betaal je bij H&M zo’n 39,99 euro, een kasjmieren trui kost bij Uniqlo 79,90 euro en in de solden zelfs maar 49,90 euro. Aan een muts van kasjmier ben je bij Zara dan weer € 45,95 kwijt. Bij luxemerken leg je voor gelijkaardige stuks in dezelfde stoffen makkelijk tien keer meer neer. Bestaat er zoiets als goedkopere en minderwaardige kasjmier en wol, of heeft het prijsverschil meer te maken met marketing en de merknaam?

Woltypes als kasjmier, mohair en angora zijn van nature dure materialen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld katoen is het dus helemaal niet zo gek dat je er meer voor betaalt. Het kan zelfs moeilijk anders. Grote ketens lossen dat op door wol te mixen met polyester of een andere kunststof, waardoor ze de prijs kunnen drukken. Een korte blik op de webshop van Mango leert ons bijvoorbeeld dat de meeste jassen amper 20% en vaak zelfs minder zuivere wol bevatten, terwijl ze wel worden benoemd als ‘wollen jas’. Als vanzelfsprekend vallen de voordelen van wolsoorten (denk ventilatie, duurzaamheid en lange levensduur, red.) hierdoor grotendeels weg.

Minder strenge selectie

En wat dan met bijvoorbeeld de kasjmieren truien van Uniqlo die wel gemaakt zijn van 100% kasjmier, maar spotgoedkoop zijn? Online research leert ons dat goedkopere kasjmier en andere woltypes meestal wel dezelfde herkomst hebben als hun duurdere varianten, maar toch minder goed van kwaliteit zijn omdat de selectie minder streng is. Bij kasjmier geldt bijvoorbeeld dat hoe langer de vezels zijn, hoe beter de kwaliteit is. Korte vezels wollen namelijk sneller op. Dure merken gebruiken doorgaans alleen lange vezels, ketens mixen korte en lange of gebruiken alleen korte vezels.

Daarnaast laten ketens de items ook vaak minder fijn breien, zodat er minder garen nodig zijn. Helaas zorgt dat er voor dat hun wollen of kasjmieren items een stuk minder warm aanvoelen. Dat ketens in veel grotere oplage aankopen, helpt natuurlijk ook om de prijs te drukken. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Buyck

  Beste Jurgen, het zou pas dierenleed zijn als de schapen, geiten, ... de zomer moeten doorbrengen met een steeds dikker wordende vacht...

 • Tuur Schipper

  Eerst mogen we ze niet eten, nu mogen we ze ook al niet scheren. En neen Jurgen, als je een schaap te vroeg scheert heb je minderwaardige wol Daarbij hangt de lengte van de vezels af van de plaats waar hij stond: buik, rug, ... Maar ja die groenen hé, altijd maar praten over dingen waar ze geen verstand van hebben

 • Jurgen Van Spaendonk

  De waarheid is dat meeste (alle) wolsoorten dierenleed met zich meebrengt. Niet alleen worden deze beesten lang voor de natuurlijke rui van hun vacht ontdaan waardoor zij aan alle weersomstandigheden worden blootgesteld zonder hun natuurlijke bescherming, maar door de stijgende vraag naar wol wordt er ook meer aan massa productie gedaan wat tot gevolg heeft dat de kwaliteit van de verzorging van de dieren niet gegarandeerd en moeilijk gecontroleerd kan worden.

 • Ramon Simon

  Angora zou ik nu niet kopen. Goede wol heeft zijn prijs. Al kunnen dure merken soms ook maar matige kwaliteit verkopen maar dan wel aan een hogere prijs. Probeer een betrouwbaar merk te vinden die op een diervriendelijke manier de wol scheert.