Is de hipster op sterven na dood?

Wikimedia Commons/Joaquim Veloso Menassa
Is het einde van de hipster nabij? Zeker is dat de definitie van het fenomeen veranderd is, aldus de Britse krant The Guardian.

'Hipster' was aanvankelijk een paraplubegrip voor jonge creatieve types uit de New Yorkse buurt Williamsburg en de Londense wijk Hackney. De Urban Dictionary omschrijft hipsters als "een subcultuur van mannelijke en vrouwelijke twintigers en dertigers voor wie onafhankelijk denken, tegencultuur en progressieve politiek belangrijk zijn".

Doorheen de jaren ging het begrip steeds meer focussen op de uiterlijke kenmerken. Zo heeft een hipster volgens de stereotiepen bijvoorbeeld een baard, een mannenhandtas en opgerolde broekspijpen.

Scheldwoord
Maar hipster werd vooral stilaan een scheldwoord. Hoe dat kon gebeuren, vroeg The Guardian aan Chris Sandeson, futurologist en medestichter van het trendvoorspellende agentschap The Future Laboratory. Simpel: "De hipster is gestorven op het moment dat we hem zo zijn gaan noemen. Het woord had niet langer dezelfde betekenis."

Die stelling werd vorige maand bevestigd door onderzoekers van de Universiteit van New South Wales. Zij constateerden dat de hipster-look niet langer "hip" was. Om een lang verhaal kort te maken: hoe vaker een trend voorkomt - zoals bijvoorbeeld de baard - hoe minder aantrekkelijk ze worden. En in 2014 hebben we een "baardenpiek" bereikt.

Proto-hipster
Zijn we binnenkort dus verlost van hipsters? Volgens Sanderson is het meer een verhaal van evolueren dan uitsterven. In een interview met The Observer sprak hij vorige week van twee types hipsters: de hedendaagse hipster (die met bijvoorbeeld de baard) en de proto-hipster ('the real deal').

Het is echter wel moeilijk de twee te onderscheiden. "Hipsters zijn meer geïnteresseerd in volgen, terwijl de proto-hipsters willen leiden. Maar uiteindelijk zien ze er allemaal hetzelfde uit, dus wie kan het verschil zien?" En het is dat gebrek aan verschil dat wel eens geleid kan hebben tot het verketteren van het begrip.

Meta-hipster
Luke O'Neil, journalist van de cultuurafdeling van online magazine Slate, onderscheidt zelfs een derde soort hipsters: de meta-hipster. "Een persoon die de traditionele eisen omzeilt en die onmiddellijk de status wil verwerven. Die denkt dat je door een bril op te zetten en een tatoeage te laten zetten onmiddellijk een hipster bent."