Internet helemaal in de ban van deze sneakers: zijn ze zwart of wit?

Twitter
Wie herinnert zich nog het verhitte debat over The Dress? In februari 2015 ging die jurk in geen tijd viraal omdat de helft van het internet hem als blauw en zwart zag, de andere helft als wit en goud. En opnieuw verdeelt een kledingstuk het internet. Onderwerp van discussie ditmaal? Een paar sneakers van Louis Vuitton.

De post waarmee de bal aan het rollen ging, was de tweet van ene Gino. Hij deelde een foto van een paar Louis Vuitton-sneakers en schreef daarbij: “Twitter, zijn deze sneakers wit of zwart, want ik kan alleen maar wit zien?”

De optische illusie ging meteen viraal en verdeelde socialemediagebruikers in twee kampen. Zo ziet de ene helft van het internet alleen maar zwarte sneakers, de andere helft witte. “Het zijn gewoon zwarte sneakers met witte letters”, schreef iemand. Een andere twitteraar reageerde met: “Wit is het enige juiste antwoord.” Nog iemand anders voegde eraan toe: “Ik kon alleen maar zwarte sneakers zien en kon maar niet begrijpen hoe iemand er witte in zag, maar nu zie ik alleen maar de witte variant en kan ik de zwarte niet meer zien, wtf!”

Meteen gingen ook er allerlei theorieën over de bewuste foto de ronde. “Het zijn gewoon witte sneakers die gefotografeerd zijn in een donkere kamer, met een flits, waardoor de letters reflecteren” en “Ze zijn wit, er is gewoon geen licht in de kamer en er worden letters op gereflecteerd”. Anderen stelden dan weer dat wat je ziet afhangt van de helderheid van je smartphone. “Als je de helderheid van je smartphone aanpast, kan je zien dat ze van kleur veranderen. Hoe helderder, hoe witter de sneakers.” Over welke kleur of effect het nu écht gaat, is momenteel nog niet geweten.

Het debat doet meteen denken aan internetgekte in 2015 over de kleur van een jurk. Twitter en Facebook ontploften toen met meningen en reacties over The Dress. Het bizarre aan de jurk? Sommigen zagen een blauw-zwarte jurk, terwijl anderen volhielden dat de jurk goud met wit was. 

Volgens hersenprofessor Frens, als wetenschapper verbonden aan het Rotterdamse universitaire ziekenhuis Erasmus MC, was de jurk een grappig voorbeeld van het fenomeen kleurconstantie. De kleur die je ziet heeft alles de maken met de aannames die in de hersenen worden gemaakt. “Alles wat je in je leven hebt meegemaakt is van invloed”, stelde Frens toen. “Je ziet nooit een kleur op zich, die wordt altijd bepaald ten opzichte van de omgeving. Door onder meer lichtbronnen en schaduwen. Deze jurk is op zo’n manier gefotografeerd dat het onmogelijk in te schatten is wat de kleuren in de omgeving zijn. Je kunt de aanname niet maken, dat betekent dat verschillende mensen een andere aanname maken.”
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • emiel wouters

  Wat maakt mij dat uit, het is mijn maat niet. Maar een mooi schilderij zou ik zeggen. Zo niet laat het er dan voor doorgaan. Weet je nog die banaan. Was tot ook mooi he. Maar ook gewoon een banaan die opgeplakt was.

 • Christian Deckers

  Ik zou er nu toch ook weer niet een AL te groot probleem van maken hoor, dat ze goed zitten aan je voeten is toch nog altijd het belangrijkste dacht ik. Overduidelijk fout gedacht van mij dus.

 • Hugo Balemans

  Zo grappig :-) In eerste instantie overduidelijk zwart! Tot ik de foto op Twitter zag en ‘Huh’ ze waren wit! En nu zie ik enkel witte schoenen. Ook als ik de eerste foto van HLN terug bekijk.

 • paul lemmens

  zeer goed voor de SPA voorzitter want zijn partij rouwt voor het grote verlies van stemmen

 • Eddy Keulier

  Iemand met photoshop eens kijken wat de RGB waarden van de schoen zijn?